« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
umjerenost je vrlina

Apstinencija od alkohola povezana s depresijom

Suzdržavanje od konzumacije alkohola povezano je s povećanim rizikom od depresije, tvrde norveški istraživači.

(Getty Images)
Više o

depresija

,

alkoholizam

,

alkohol

,

konzumacija alkohola

Istraživači s Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije i Sveučilišta u Bergenu rekli su da je odavno poznato da je pretjerana konzumacija alkohola loša za fizičko i mentalno zdravlje. Koristeći podatke iz zdravstvenog istraživanja u Nord-Trondelagu koje je pružilo informacije o navikama vezanim uz konzumaciju alkohola i mentalnom zdravlju više od 38.000 ljudi, istraživači su pokazali da oni koji tijekom perioda od dva tjedna uopće nisu konzumirali alkohol češće pokazuju znakove depresije od umjerenih konzumenata.

Ljudi koji se nazivaju „apstinentima" pokazali su najviši rizik od depresije.

Drugi faktori, poput dobi, zdravstvenih problema i broja bliskih prijatelja djelomice objašnjavaju povećani rizik, ali ne u potpunosti.

Autori su također imali pristup podacima o konzumaciji alkohola 11 godina prije glavnog istraživanja.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Addiction, pokazalo je da je 14% sadašnjih apstinenata prije konzumiralo velike količine alkohola, ali ni to ne objašnjava povećani rizik od depresije u potpunosti.

Autori su zaključili da je u društvima u kojima je alkohol norma apstinencija povezana s društvenom marginalizacijom te sa specifičnim osobnim karakteristikama koje bi također mogle biti povezane s nekim mentalnim bolestima.

31.08.2009. 09:42:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh