« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
strpajte si ponudu u...

Nema pomirbe s Izraelom

Dok se grade židovska naselja neće biti nastavka mirovnih pregovora

Palestinski pregovarač Saeb Erekat
Palestinski pregovarač Saeb Erekat (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Zapadna obala

,

Benjamin Netanyahu

,

Saeb Erekat

,

gradnja židovskih naselja

Palestinska vlast je odbila novu ponudu za nastavak mirovnih pregovora s Izraelom bez prethodnog prekida naseljavanja, doznaje se u nedjelju od palestinskog izvora. S izraelske stane još nije potvrđena ta ponuda.

"Izrael je posredovanjem američke administracije ponudio nastavak pregovora uz proširenje zona pod palestinskom kontrolom na okupiranoj Zapadnoj Obali", rekao je jedan palestinski visoki dužnosnik, prenosi AFP.

"Razlog odbijanja je traženje palestinskih vlasti da se najprije zaustave gradnje na Zapadnoj Obali i u istočnom Jeruzalemu", dodao je taj neimenovani dužnosnik. Gradnja židovskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima predstavlja glavnu prepreku za nastavak mirovnih pregovora prekinutih prije blizu godinu dana. Palestinci traže potpuni prestanak gradnje na Zapadnoj Obali i u istočnom Jeruzalemu, prije povratka za pregovarački stol, što Izrael odbija.

Prema tom dužnosniku izraelska ponuda je predviđala prepuštanje palestinskim vlastima kontrole dijelova Zapadne Obale koji su sada pod kontrolom izraelske vojske, oslobađanje 400 Palestinaca iz izraelskih zatvora, ublažavanje režima na izraelskim kontrolnim točkama na Zapadnoj obali te djelomično zaleđivanje gradnje osim u Istočnom Jeruzalemu.

Glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Mark Regev je izjavio da "nije upoznat s takvom ponudom koja povezuje nastavak pregovora s obećanjima ili gestama dobre volje sa strane Izraela", prenosi AFP.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat je također odbio potvrditi ili demantirati tu informaciju, ali je ponovio palestinsko traženje prekida gradnje prije bilo kakvih razgovora. Erekat se nalazi u Latinskoj Americi u pratnji predsjednika Mahmuda Abasa na regionalnoj turneji. (hina/metro-portal)

22.11.2009. 18:23:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh