« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
KROZ ŽELUDAC DO ZDRAVLJA

Nekoliko savjeta kako zdravo jesti

Postoji mnogo načina da jedemo zdravo, a ključno je odabrati pravu hranu te prave sastojke koji će pridonijeti našem sveukupnom boljitku

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

zdrava prehrana

,

voće i povrće

,

težina

Svima nam je poznato da način i vrsta prehrane utječe na našu tjelesnu težinu te na naše zdravlje. Iako postoji mnogo načina da jedemo zdravo ključno je odabrati pravu hranu te prave sastojke koji će pridonijeti našem sveukupnom boljitku, piše eHow.

Sve je stvar odabira

Bilo da jedete vani ili tražite recept treba obratiti pažnju i izbjegavati jela koja su pirjana ili pohana. Jela koja su pečena ili poširana vaš su prijatelj.

Treba jesti svježe povrće, bilo sirovo ili kuhano na pari, a treba izbjegavati prekuhano povrće jer u procesu izgubi sve korisne sastojke. Nadalje, iako jedemo zdravu hranu možemo dobivati kilograme, stoga se ne bi smjelo pretjerivati u količini unosa.

Treba kupovati proizvode od integralnog brašna, te izbjegavati bijelo brašno. Preporučljivo je da se što više u svakodnevnu prehranu ubacuju proizvodi koji sadrže sjemenke jer sadrže velike količine vlakana i hranjivih tvari.

Zamjena s klupe

Ako želite zdravu prehranu zaboravite spravljanje jela na putru ili masti, trebate kuhati na ulju od kanole, uljane repice ili na maslinovom ulju jer ta ulja mogu smanjiti kolesterol u vašoj krvi.

Kako bi smanjili unos kalorija i masnoća pokušajte jela od teletine ili svinjetina zamijeniti s piletinom ili puretinom. Umjesto mesa pokušajte, barem dva, tri dana, jesti vegetarijanku hranu ili ribu.

Izbacite gazirane sokove, pa čak i one dijetne, bez šećera, jer na taj način izbjegavate unos raznih nepotrebnih kemikalija u tijelo. Umjesto gaziranih sokova pijte vodu koja će vam pomoći da iz tijela izbacite toksine. Jedite što više svježeg voća i povrća jer oni sadrže puno više hranjivih i korisnih tvari nego konzervirano ili smrznuto voće i povrće.

Savjeti koji zlata vrijede

Zeljasto povrće je krcato vlaknima i vitaminima koji pomažu tijelu u borbi s raznim zarazama te nas održavaju zdravima. Hranu koja sadrži cijele sjemenke pomaže tijelu da smanji količinu kolesterola. Zbog toga što tijelu treba dosta vremena da probavi sjemenke duže se osjećamo sitima što u konačnici može dovesti do gubljenja viška kilograma.

U prehranu treba ubaciti što više mahunarki jer su krcate proteinima, a pomažu u održavanju ravnoteže šećera u krvi. Treba redovito piti mlijeko s što manje masnoća kako bi se osigurao dnevni unos vitamina D te kalcija i kalija.

Čitajući ovo mislite da ako želite jesti zdravo kako se morate odreći svih onih slatkih kolača, nedjeljnih ručkova, domjenaka ili roštilja s prijateljima, a to nije u cijelosti istina. Jednom mjesečno si ugodite i pojedite nešto za čime žudite, naravno nemojte pretjerivati je bi si mogli upropastiti sav trud koji ste uložili u vaše zdravlje.
26.09.2011. 19:45:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh