« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SVI MITOVI

Negativne strane trčanja

Iako se pozitivne strane trčanja često spominju, rijetko se priča o onim negativnim - loš utjecaj na srce, zabluda da ćemo sigurno smršaviti...

trčanje
trčanje (MWN)
Više o

kalorije

,

celulit

,

mršavljenje

,

trčanje

,

vježba

,

horoskop za lipanj

,

follow

Dugi niz godina trčanje se preporuča kao zdrav oblik tjelovježbe i način mršavljenja. Ali postoje i negativne strane trčanja. Britanac Greg Brookes je poznati osobni trener koji je sastavio popis sedam negativnih strana trčanja koje možda i nije toliko dobro za organizam, prenosi Daily Mail.

Kao prvo, trčanje zapravo smanjuje veličinu srca. ''Srce je mišić i ako ga tjerate da radi dugo, prirodno će se smanjiti kako bi koristilo manje energije i bilo učinkovitije'', kaže Brookes.

Osim toga, trčanje može izazvati ozljede, posebice ozljede koljena ili gležnjeva jer se, kad trčite, dvije i pol težine vašeg tijela prenosi na zglobove.

Unatoč uvriježenom mišljenju da će bilo koja vježba ubrzati metabolizam, Brookes tvrdi da trčanje može učiniti upravo suprotno. Naime, trčanje na duge staze često iscrpi zalihe energije pa se metabolizam usporava.

>> Kako odabrati pravu odjeću za vježbanje

Još jedno općeprihvaćeno uvjerenje je da trčanjem mršavimo. No Brookes kaže da što više trčimo, više se naše tijelo priprema za sljedeće trčanje, pa tijelo treba i više masti koja je jedan od važnijih izvora energije. Osim toga, tijelo je stroj koji se prilagođava, pa ćete, što više trčite u tome biti bolji, time ćete koristiti manje energije, a samim time i sagorijevati manje kalorija.

Problematična je i teorija da manjak kretanja uzrokuje celulit, pa ako trčite - imat ćete ga manje. Trener Marco Mastrorocco tvrdi da trčanje može čak i povećati mogućnost da dobijete celulit.

>> Zumba - novi ples uz koji mršavite

''Celulit je prije svega zastoj cirkulacijskog sustava i loše ispiranje tkiva po kožom. Ako predugo neprekidno vježbate - puno trčite - to uzrokuje slobodne radikale koji oštećuju stanice'', kaže Mastrorocco.

Ovom popisu dodajte još i rizik od srčanog udara i činjenicu da je trčanje poprilično dosadno i oduzima puno vremena - dobili ste jake negativne strane trčanja. Ali, kako onda vježbati?

Brookes kaže da je dovoljan kratki trening visokog intenziteta koji će ojačati srce i pluća. Možete se pet minuta zagrijavati, zatim brzo trčati 30 sekundi, pa joggirati ili hodati 90 sekundi. Sve to ponovite tri do osam puta. Isti princip možete upotrijebiti i na veslanju ili traci za trčanje.

26.07.2010. 08:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh