« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
BENJAMIN NETANYAHU:

Nećemo dopustiti novi holokaust nad Židovima

Izraelski premijer obećanje je dao na obilježavanju Dana holokausta.

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

holokaust

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

Židovi

,

Shimon Peres

,

antisemitizam

,

Benjamin Netanyahu

,

Dan holokausta

Izrael je u ponedjeljak predvečer počeo obilježavati "Dan holokausta", spominjući se šest milijuna Židova koje su nacisti pobili u Drugome svjetskom ratu, kojom prigodom je izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao da neće biti novog holokausta nad židovskim narodom.

Svečanost je počela nekoliko sati pošto je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji je u jednoj svojoj izjavi holokaust nazvao "mitom", podigao na noge sudionike konferencije o rasizmu u Ženevi nazvane Durban II.

Izraelski predsjednik Shimon Peres i premijer Benjamin Netanyahu nazočili su svečanosti u muzeju Yad Vashem u Jeruzalemu, gdje su preživjele žrtve pogroma zapalile šest baklji u spomen stradalima.

"Onima koji niječu holokaust nećemo dopustiti da počine još jedan holokaust nad židovskim narodom. To je glavna zadaća izraelske države", rekao je premijer Netanyahu u svom govoru.

"Antisemitizam je stari povijesni fenomen. Ako tko misli da će on nestati nakon užasa holokausta, danas je jasno da je u krivu", dodao je.

"Žalosno je da su, u času kada u Jeruzalemu obilježavamo dan holokausta, neki odlučili sudjelovati u predstavi mržnje protiv Izraela koja se, dok vam ja ovo govorim, događa u srcu Europe", kazao je.

Ahmadinedžad je, zanemarivši poziv glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona da cionizam ne izjednačuje s rasizmom, kritizirao uspostavu izraelske države koja je "čitav jedan narod lišila zemlje opravdavajući to židovskom patnjom".

Više od 230.000 Židova koji su preživjeli nacističke logore živi danas u Izraelu, procjenjuje više udruga. (hina/metro-portal)

20.04.2009. 22:26:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh