« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
'KOBNO' RUKOVANJE

Obamu u SAD-u optužuju zbog Chaveza

Bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Newt Gingrich, izjavio je da Obama potpomaže neprijatelje Amerike.

(Getty Images)

Newt Gingrich, jedan od najutjecajnih republikanskih čelnika, je u nastupima na više jutarnjih TV programa usporedio Obamu s predsjednikom Jimmyem Carterom, zbog osmjeha i srdačnog rukovanja s Chavezom na panameričkom summitu tijekom vikenda na Trinidadu.

"Otvoreno govoreći, to jako sliči na Jimmya Cartera. Carter je bio pouzdano slab, a svijet postaje sve tvrđi i tvrđi, jer grabežljivci, agresori, antiamerikanci, diktatori - oni kada osjete slabost nastave pritisak", rekao je Gingrich na TV mreži Fox News.

U nastupu na NBC-u, Gingrich je rekao kako je Obamino toplo pozdravljanje s Chavezom "dokaz da je Chavez sada legitiman, prihvatljiv".

Newta Gingricha (66), arhitekta republikanske pobjede na izborima za Kongres 1994. i predsjednika Predstavničkog doma 1995-1999., uslijed sadašnje odsutnosti istaknutijih čelnika u Republikanskoj stranci, niz političkih komentatora ističe kao vodećeg kandidata za predsjedničke izbore 2012.

Dvojica republikanskih senatora, Judd Gregg i John Ensign, u ponedjeljak su se pridružila kritikama demokratskog predsjednika, a Ensign je Obamino pozdravljanje Chaveza ocijenio "neodgovornim".

Obama je odgovorio na slične kritike u nedjelju na Trinidadu, ističući kako njegovo rukovanje ili pristojan razgovor s Chavezom neće ugroziti strategijske interese SAD-a.

Senator Gregg rekao je za MSNBC News da iako "Chavez nije strateška prijetnja", pozdravljanje s njim "nije dobar način da se počne predsjednički mandat".

Senator Ensign nazvao je Chaveza "jednim od najviše antiamerički nastrojenih čelnika u svijetu".

Chavez je, po njegovim riječima, okrutni diktator a kršenje ljudskih prava je vrlo učestalo u Venezueli, pa SAD treba biti oprezan. (hina/metro-portal)

20.04.2009. 22:38:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh