« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
ZAMRŠENA SITUACIJA

Urota protiv Moralesa poprima međunarodne razmjere

Tumačenja stradanja navodnih napadača su proturječna, Irska traži istragu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Santa Cruz

,

Bolivija

,

pokušaj atentata

,

Evo Morales

,

La Paz

,

Eduardo Rozsa Flores

,

urota

,

Mario Tadic

,

Arpad Magyaros

,

Michael Dwyer

,

Elod Toaso

,

teroristički plaćenici

Navodna urota protiv bolivijskog predsjednika Eva Moralesa poprimila je u ponedjeljak međunarodne razmjere, pošto je Irska zatražila da se provede istraga o smrti trojice "terorističkih plaćenika", među kojima je i jedan Irac, koji su prošli tjedan u Boliviji ubijeni hitcima iz vatrenog oružja.

Bolivijska vlada je skupine "radikalne desnice, ultranacionalista i separatista" iz pokrajine Santa Cruza, na istoku zemlje, gospodarskog središta te andske zemlje i uporišta konzervativne oporbe, optužila da su "plaćenicima" osigurale "sredstva i ustroj".

"Odrezali smo glavu guji, ali tko zna nije li to troglava guja", rekao je ministar unutarnjih poslova Alfredo Rada, a prenio je dnevnik El Deber. Dopredsjednik Alvaro Garcia je ocijenio da je razbijeno "barem 10 posto mreže".

Kako navode vlasti, Eduarda Roszu Floresa koji je imao bolivijsko i hrvatsko državljanstvo, Irca Michaela Dwyera, Arpada Magyarosija, državljanina Hrvatske i Mađarske, u četvrtak je ubila specijalna postrojba bolivijske policije u hotelu u Santa Cruzu. Dvojica njihovih pomoćnika, Mario Tadic, državljanin Bolivije i Hrvatske te Mađar Elod Toaso uhićeni su u toj operaciji i sada su u pritvoru u La Pazu.

Tadic je sudjelovao u srpsko-hrvatskom ratu (1991.-1995.) na strani hrvatske vojske, a Flores u međunarodnoj postrojbi koja je pomagala hrvatskoj vojsci. No Michael Dwyer (24), građevinski inženjer koji je radio i u sigurnosti, nije iza sebe imao takvih iskustava.

Stanovita nejasnoća okružuje te događaje i dok službena inačica govori o polusatnoj pucnjavi u hotelu u Santa Cruzu, videosnimke objavljene na internetu pokazuju "plaćenike" zatečene u donjem rublju u njihovoj sobi, a ubijeni Dwyer je imao svezane ruke.

"Situacija je zamršena", rekao je u Dublinu irski ministar vanjskih poslova Michael Martin. "Postoje proturječna tumačenja događaja. Prvo što tražimo jesu jamstva da će se utvrditi što se točno dogodilo".

Martin je rekao da je Dublin sklon osnutku "vjerodostojnog" međunarodnog istražnog povjerenstva. Dodao je da Irska želi sudjelovati u tom povjerenstvu ako se ono osnuje.

Slučaj je u nedjelju poprimio međunarodne razmjere nakon odgovora američkog predsjednika Baracka Obame bolivijskom kolegi koji redovito optužuje SAD da je umiješan u planiranje atentata na njega.

Obama je "jasno dao do znanja da politika njegove vlade ne podupire nikakvo djelovanje takvog tipa", rekao je visoki američki dužnosnik u prigodi summita Amerika u Port of Spain. (hina/metro-portal)

20.04.2009. 22:09:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh