« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NOVA TEORIJA

Neandertalci su izumrli zbog masivne vulkanske erupcije

Europske Neandertalce pokosila je kobna vulkanska erupcija prije 40,000 godina, navodi novo istraživanje

Neandertalac
Neandertalac (Shutterstock)
Više o

neandertalci

,

vulkanska erupcija

,

izumiranje

Nova studija navodi kako je masivna eksplozija uzrokovala početak ˝vulkanske zime˝ koja je devastirala populaciju. Istraživanje koje je predvodila dr. Liubov Golovanova iz Ruskog laboratorija za pretpovijest iz St. Peterburga, oslanja se na ostatke vulkanske prašine u kavkaskim pećinama, što pokazuje kako je za izumiranje bila odgovorna ekološka katastrofa.

Znanstvenici su otkrili da je vrlo malo biljaka opstalo pod debelim slojevima vulkanske prašine. Izumiranje biljaka utjecalo je na populaciju velikih sisavaca, poput mamuta, koji su bili glavni izvor hrane za Neandertalce. Njih je prije 30,000 godina zamijenio moderni čovjek.

>> Misteriji ljudske evolucije

Moderni čovjek je pak preživio ovu katastrofu jer je većina populacije tada živjela u Africi, koja je ostala netaknuta. ˝Vulkanske erupcije imale su iznenadan i devastirajući efekt na ekologiju uzrokujući ekstremnu klimatsku promjenu (vulkansku zimu) sjeverne hemisfere˝, stoji u studiji.

Tim istraživača je analizirao slojeve tla u ruskoj pećini Mezmaiskaya, te identificirao dva tipa vulkanske prašine koja odgovara dvjema erupcijama u zapadnoj Aziji prije 45,000 i 40,000 godina. Prvo se dogodila manja erupcija na Kavkazu, nakon čega je uslijedila masivna na području koje danas pripada južnoj Italiji.

˝Na temelju ovih podataka, nudimo teoriju kako je Neandertalac izumro oko 40,000 godine prije Krista, nakon vrlo snažne vulkanske aktivnosti na području zapadne Euroazije. Vjerujemo da ova katastrofa nije samo drastično uništila njihovo životno okruženje već i samu populaciju Neandertalaca˝, stoji u studiji.

Drugi stručnjaci navode kako su Neandertalci bili ugroženi puno prije erupcija jer ih je moderni čovjek počeo istiskivati i zauzimati područja na kojima su živjeli.

27.09.2010. 16:44:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Aleš Jamšek
    29.09.2010. 09:27
    Nova iztraživanja koja dokazuju na više činjenica o klimatskim razlikama u dobi prijeposlednje ledene dobe u Evropi oko 40.000 godina i utjecajima na proces odmiranja neandertalskog čovjeka do danas još nisu posve razjasnjena.Ono što su do sada sva arheološka odkriča vezana na neandrtalskog čovjeka potvrdila je vrjeme postupnog odmiranja koji traje 3 do 4 tisuča godina i u istom razdoblju pojavlja se sve češče homosapiens na mjestima životnog prostora neandertalaca,ponekad čak i zajedno u istoj jami a take situacije su poslednji ostaci neandertalaca 36.000godina,potvrđeni u arheološkom materialu sa nalazišta u Španjolskoj.Ako pogledamo karakteristike svih nalaza neandertalaca u dosadašnjom iztrživanju u Evropi i bliskom iztoku možemo potvrditi da neandertalac jame nikada nije upotrbljavao za duže vrijeme ili da bih se u njima naselio,a kod homosapiensa je to potvrđena praksa.Homo sapiens se počeo masovno seliti u Evropu između 40-20.000godina prije naše ere,pošto se u toj doba klimatske promjene bile pogodnije.Homo sapiens bio je prilagođen višim temperaturama i klimi i kao lovac imao je znanje kako duže vrijeme sahraniti hranu u hladnom mjestu,danas bi tome rekli frežider u jamama.Neandertalac toga znanja nije imao pošto je živeo nekoliko 10 tisuča godinama u snjegu i ledu.U vrjeme kad se led i snjeg pomaknuo na sjever imao je poteškoča sa hranom,Ne samo da se puno životinja pomaknulo na sever.Jedan mamut koji je imao do 2 tone bio je dovoljan za 60dana za skupino od 30-40 ljudi.A u toplom razdoblju posle deset dana takvu meso postalo je smrtonosan otrov sa puno bakterija.Homo sapiens je taj problem rješio strateški zato je zauzimao sve jame u Evropi i trajno se naselio u njima.Neandertalac taj problem nije znao rješiti pošto u staroj klimi takvih problema nije bilo.A u novoj klimi sve su jame bile zauzete od druge vrste homo sapiensa.
    Klimatske promjene su pospešile propad neandertalaca a razlozi su bili u načinu života i strategijama između dve različite vrste.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh