Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2010. 16:44:00
NOVA TEORIJA

Neandertalci su izumrli zbog masivne vulkanske erupcije

Europske Neandertalce pokosila je kobna vulkanska erupcija prije 40,000 godina, navodi novo istraživanje

Neandertalac
Neandertalac (Shutterstock)

Nova studija navodi kako je masivna eksplozija uzrokovala početak ˝vulkanske zime˝ koja je devastirala populaciju. Istraživanje koje je predvodila dr. Liubov Golovanova iz Ruskog laboratorija za pretpovijest iz St. Peterburga, oslanja se na ostatke vulkanske prašine u kavkaskim pećinama, što pokazuje kako je za izumiranje bila odgovorna ekološka katastrofa.

Znanstvenici su otkrili da je vrlo malo biljaka opstalo pod debelim slojevima vulkanske prašine. Izumiranje biljaka utjecalo je na populaciju velikih sisavaca, poput mamuta, koji su bili glavni izvor hrane za Neandertalce. Njih je prije 30,000 godina zamijenio moderni čovjek.

>> Misteriji ljudske evolucije

Moderni čovjek je pak preživio ovu katastrofu jer je većina populacije tada živjela u Africi, koja je ostala netaknuta. ˝Vulkanske erupcije imale su iznenadan i devastirajući efekt na ekologiju uzrokujući ekstremnu klimatsku promjenu (vulkansku zimu) sjeverne hemisfere˝, stoji u studiji.

Tim istraživača je analizirao slojeve tla u ruskoj pećini Mezmaiskaya, te identificirao dva tipa vulkanske prašine koja odgovara dvjema erupcijama u zapadnoj Aziji prije 45,000 i 40,000 godina. Prvo se dogodila manja erupcija na Kavkazu, nakon čega je uslijedila masivna na području koje danas pripada južnoj Italiji.

˝Na temelju ovih podataka, nudimo teoriju kako je Neandertalac izumro oko 40,000 godine prije Krista, nakon vrlo snažne vulkanske aktivnosti na području zapadne Euroazije. Vjerujemo da ova katastrofa nije samo drastično uništila njihovo životno okruženje već i samu populaciju Neandertalaca˝, stoji u studiji.

Drugi stručnjaci navode kako su Neandertalci bili ugroženi puno prije erupcija jer ih je moderni čovjek počeo istiskivati i zauzimati područja na kojima su živjeli.

27.09.2010. 16:44:00
http://metro-portal.hr/neandertalci/48789/