« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
KOMPROMIS

Ne ukidajte već ograničite djeci vrijeme za igrice

Najbolje je da odredite, u dogovoru s djetetom, maksimalni tjedni broj sati koji će se utrošiti za računalom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

djeca

,

računalo

,

video igrice

To je stvarnost mnogih roditelja - dijete koje previše vremena troši na igrice. Umjesto da im se to zabrani i da im se prigovara na neprimjeren način, edukacijski stručnjaci predlažu da im se ograniči, odnosno odredi dužina vremena koje smiju posvetiti zabavi na računalu, Xboxu itd.

Izjave kao što su, „zbog igrica si pao razred", „tko god da je izmislio te igrice treba biti tužen" i slično tome (svi znamo da su primjedbe puno sočnije u stvarnosti), samo produbljuju neslaganje u obitelji i nemaju pozitivne učinke, smatra Jannis Wlachonijannis, direktor savjetodavnog centra „Lost in Space" specijaliziranog za probleme ovisnosti o igricama i internetu.

Umjesto takvog nastupa, Wlachonijannis, roditelji i djeca bi se trebali dogovoriti oko maksimalno dopuštenog vremena za igranje igrica na tjednoj osnovi. U slučaju da se to vrijeme potroši prije isteka tjedna, dijete bi za novu turu igranja tada moralo pričekati naredni tjedan. Na taj način će naučiti rasporediti vrijeme u sedam dana što automatski znači da će igrati manje sati dnevno nego inače.

Istina, uvijek postoji opasnost da preko vikenda utroši svo dopušteno vrijeme, ali jednom kad bude moralo čekati početak idućeg tjedna da bi ponovo moglo igrati, dijete će shvatiti da stvari trebaju biti drugačije posložene.

Wlachonijannisovi savjeti objavljeni su u siječanjskom izdanju časopisa kojeg izdaje njemačko Udruženje za zaštitu djece i adolescenata. On kaže kako je važno da roditelji prate i nadgledaju poštuju li djeca dogovor. Najlakši način za to je preuzimanje i instaliranje često jednostavnog i besplatnog softvera koji mjeri vrijeme korištenja računala, a kojeg s lakoćom mogu pronaći na internetu.

15.03.2010. 08:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh