« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
CRAZY HOUSE

Saznajte kako je živjeti u prvoj kući izgrađenoj naopačke

Možete li zamisliti građevinu u kojoj je sve, od posuđa do kupaonice postavljeno iznad glava ljudi?

U neobičnoj kući u zoološkom vrtu u Gettorfu sve, ali baš sve je naopako
U neobičnoj kući u zoološkom vrtu u Gettorfu sve, ali baš sve je naopako (Daily Mail/AP)
Više o

Njemačka

,

obrnuta kuća

,

zoološki vrt gettorf

Da se svijet potpuno okrenuo naglavačke već je dugo jasna činjenica. Pa ipak, vidjeti kuću koja stoji na vlastitom krovu svakako je iznenađujuće. Konkretno radi se o građevini koja se oslanja na vrh svojega krova i čelične šipke na tavanu i u kojoj je sve - od najobičnije zdjelice za voće do kuhinjskog stola i WC školjke - postavljeno naopako, odnosno sve visi iznad glava ljudi.

Visine oko sedam metara, kuća ne prestaje biti predmet zanimanja brojnih prolaznika i susjeda. U njoj su kuhinja, kupaonica, dnevni boravak i spavaća soba potpuno okrenuti, a čitava je „nastamba" još malo nagnuta. Do sad ste se već upitali tko bi bio toliko lud da živi u ovakvoj kući. Ili, u najmanju ruku, kako koristi WC. Srećom, kuća nije izgrađena da se u njoj živi već je napravljena u sklopu ponude zoološkog vrta u Gettorfu u Njemačkoj. Lokalni stolar Gerhard Mordhorst s kolegama Gesellseom Splettstößerom i Manfredom Kolaxom odlučio se prihvatiti izazova gradnje.

„Bio je to pravi izazov za nas", kaže Mordhorst. „Stalno morate misliti na odraz u ogledalu."

Građevinari su posao nazvali najluđim kojeg su ikad morali obaviti, a žalili su se kako je najteže bilo sklopiti kupaonici zbog masivnih dijelova. U pod-plafon je šarafima pričvršćeno preko 50 različitih dijelova namještaja i predmeta, od kreveta, stolova pa sve do slika i mikrovalne pećnice. Najteži komad namještaja bio je ormar sa ogledalom prepun odjeće - čak 45 kilograma. Radovi su trajali mjesecima, naročito kad se uzme u obzir da su posteljinu na krevetima morali ušivati iglom i koncem, no vrijedilo je truda.

„Lijep je osjećaj napraviti nešto tako jedinstveno", kažu građevinari. Vlasnici zoološkoga vrta vjeruju kako će kuća postati prava atrakcija i da će svima dati malo drugačiji pogled na život. Autor ove ideje je hamburški investitor Dirk Oster koji će kuću osobno i službeno otvoriti te predstaviti javnosti 30. ožujka.

15.03.2010. 10:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh