« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
DUGOROČNO

Žene koje piju kontracepcijske pilule žive duže

Stručnjaci su tijekom 40 godina pratili 46 tisuća žena i otkrili da pilule imaju mnogo više pozitivnih nego negativnih strana

(Shutterstock)
Više o

kontracepcijska pilula

,

zdravlje

,

kontracepcija

,

pilule

Britanski znanstvenici proveli su istraživanje koje je pokazalo da žene koje uzimaju kotracepcijske pilule žive duže i imaju manju mogućnost da umru od bilo kojeg uzročnika, pa čak i raka ili bolesti srca.

Studija objavljena u časopisu 'British Medical Journal' pratila je 46 tisuća žena gotovo 40 godina.

Rezultati su pokazali da žene koje uzimaju pilule dugoročno imaju značajno nižu razinu smrti od bilo kojeg uzroka u usporedbi sa ženama koje nikad nisu uzele kontracepcijsku pilulu.

Znanstvenici ipak napominju da bi ovi rezultati mogli biti istiniti za žene koje su uzimale starije vrste pilula budući da je studija započela 1968. godine.

Raniji izvještaji govorili su o većem riziku smrti u žena koje su uzimale pilule, posebice starijih koje su i pušile. I dok novi podaci također pokazuju veći rizik u žena mlađih od 45 godina koje uzmaju ili su uzimale pilulu, znanstvenici kažu da učinci kod mlađih žena nestaju nakon otprilike 10 godina te da su pozitivne strane kod starijih žena jače od rizika kod mlađih žena.

15.03.2010. 00:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh