« Život
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
NE SPOMINJI MI TO

Ne pričajte o boli jer ju riječi pojačavaju

Njemački znanstvenici otkrili su kako već i sam spomen boli aktivira centre u mozgu koji su za nju zaduženi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

mozak

,

fizička bol

,

osjet boli

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako neki izrazi i riječi, kao na primjer "muči me" ili "iscrpljuje me", stimuliraju područje mozga zaduženo za bol i to čak i u situacijama kada osobu ništa ne boli. Znanstvenici s njemačkog sveučilišta Jena gdje je studija provedena tvrde da i sam razgovor o boli može pojačati intenzitet fizičke boli koju osoba osjeća.

"Rrazgovori mogu intenzivirati aktivnosti u određenom dijelu mozga, a time se povećava osjećaj boli", pojasnila je Maria Richter, jedna od znanstvenica koja je sudjelovala u studiji.

U istraživanju su sudjelovali volonteri kod kojih su magetnom rezonancom praćene reakcije na određene riječi. Pokazalo se kako ljudi na riječi kao što su muči, mori, iscrpljuje, reagiraju loše dok riječi poput strašno ili odvratno nisu imale nikakvog učinka, objavljeno je u časopisu Pain.

Autor studije, profesor Thomas Weiss, ističe kako je osjećaj boli i kod djece i kod odraslih jači ako o njoj razgovaraju. "Rezultati istraživanja pokazali su da riječi aktiviraju dio mozga zadužen za bol te se samim time javlja i osjećaj boli", zaključio je Weiss.

Stoga ako znate da bi nešto moglo biti malo bolno pokušajte izbjeći upozorenja ili diskusiju o tome jer usprkos tome što nije loše biti spreman, takve stvari mogu biti kontraproduktvne i na kraju rezultirati povećanjem nelagode.

04.04.2010. 19:55:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh