« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
TRUMPLAND

Nasilje na južnoj granici dijeli SAD

Nakon nereda i napada suzavcem na migrante na američko-meksičkoj granici zaoštrene su fronte u useljeničkoj politici. Rješenje sukoba nije na vidiku

Situacija je zapaljiva
Situacija je zapaljiva (Twitter)
Više o

SAD

,

Meksiko

,

državna granica

,

migranti

Kako se SAD treba odnositi prema migrantima i podnositeljima zahtjeva za azil? Nakon što su američke trupe na američko-meksičkoj granici upotrijebile suzavac protiv migranata ionako uzavrela rasprava se dodatno zaoštrila.

Još ranije je sukob oko useljavanja doveo do napetosti u političkom Washingtonu. Nakon nasilnih sukoba na američko-meksičkoj granici čini se da je postizanje kompromisa dalje no ikada. Tako demokrati i republikanci koriste zaoštravanje situacije kao mogućnost da nastave svoj kurs konfrontacije.

"Ljudi koriste kaos na granici kako bi opravdali političke stavove koje su ranije podržavali", kaže Alex Nowratseh, stručnjak za useljeničku politiku s Instituta CATO iz Washingtona. "Sve što se događa duž granice potvrđuje ljudima njihove dosadašnje političke stavove", kaže on.

Konflikt je stigao u glavni grad daleko prije dolaska velikih "karavana" sa srednjoameričkim migrantima na meksičku granicu. "Članovi političke desnice percipiraju te karavane migranata kao pravu prijetnju", objašnjava Scott Anderson iz think thanka Brookings Institution: "Puno se priča o invaziji." Politička ljevica, s druge strane, s punom zabrinutošću gleda na krizu vlade.

Zaglavljena rasprava

Godinama u Washingtonu nema pomaka kada je riječ o raspravi o reformi useljeničke politike. Što manje mogućnosti migranti imaju legalno doputovati na južnu granicu SAD-a, to više raste napetost između dviju zemalja.

"Kada je riječ o temi useljavanja raspoloženje je sumorno", kaže Matt Dallek, profesor na Sveučilištu Georgea Washingtona. "Malo je nade u stvarni napredak", kaže on.

Američki predsjednik Donald Trump zahtijeva između ostalog financijska sredstva za izgradnju svog odavno najavljenoga graničnog zida prema Meksiku i time uzima kao nužno zlo "government shutdown", zastoj u radu vlade.

Reforma useljeničke politike je, kako kaže Dallek, jedna od Trumpovih centralnih tema. Ona se, kako kaže Dallek, odnosi na njegovu bazu čiju podršku on ne želi izgubiti. "Teško je reći koliko će on popustiti ili pokazati spremnost na kompromis kako bi demokrate pridobio na svoju stranu kada je riječ o ovo temi." K tomu useljenička politika dijeli biračko tijelo.

"Ako ništa stranački političari će promatrati problem iz kuta svoje stranke", kaže Dallek. "A onda će Trump reći: 'Pogledajte sve ove tvrde mjere koje sam poduzeo kako bi smanjio bezakonje na granici'".

Demokrati - stranka sklona useljenicima

Demokrati bi, s druge strane, prema Dallekovom mišljenju, ponovo željeli biti percipirani kao tolerantna stranka, prijateljski raspoložena prema useljenicima i time samo dodatno potiču raspravu što onda može voditi samo k većem zastoju.

Sve bi s druge strane moglo završiti u pravnom kaosu, prognozira Alex Nowratseh. Kongres u siječnju počinje s radom s novim zastupnicima u oba doma, ali jednostavno neće biti moguće riješiti ovaj problem, smatra on.

K tomu je vjerojatno da će Predstavnički dom, u kojem će demokrati imati većinu, uzeti pod povećalo "sve mjere koje je predsjednik donio od 2017. godine s ciljem obustavljanja useljavanja".

Piše: Maya Shwayder/DW
29.11.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh