« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
KOMPLIKACIJE S OPLATOM

NASA procjenjuje dva novonastala problema na Endeavouru

Američka svemirska agencija je još 2003. godine, nakon nesreće Columbije, odlučila umiroviti svoju flotu raketoplana čim bude završena gradnja ISS-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NASA

,

Atlantis

,

Endeavour

,

Discovery

,

raketoplan

,

Orion

Američka svemirska agencija NASA procjenjuje u četvrtak dva nova problema koji su se pojavili na oplati Endeavoura, raketoplana koji je u srijedu pristao uz Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), javljaju agencije.

Inženjeri na Zemlji proučavaju razmjere štete nastale na termalnoj pločici i na keramičkom prstenu space shuttlea, a čini se da problemi nisu ozbiljni, no ipak je potreban dodatni oprez, prenosi agencija AP.

"Na prvi pogled čini se da ne bismo trebali biti jako zabrinuti zbog tih oštećenja, ali želimo biti temeljiti i pozorno proučiti taj problem", rekao je čelnik upravljačkog tima misije LeRoy Cain. Dok se stručnjaci bave tim problemom, 11 astronauta na postaji provelo je miran dan tijekom kojeg su zamijenili pokvarene dijelove sustava koji urin pretvara u pitku vodu.

Astronauti će danas početi obavljati radove na instaliranju nove kupole s opservatorijem na ISS, što je najvažniji zadatak ove misije Endeavoura, jedne od posljednjih misija NASA-ina postojećeg svemirskog programa. Šestorica američkih astronauta s Endeavoura na postaji će ostati devet dana. Oni će na ISS ugraditi kupolu sa šest prozora koja će budućim posadama omogućiti panoramski pogled izvan postaje. Tom će se ugradnjom završiti američki dio posla na ISS-u.

Ovo je posljednja godina postojećeg svemirskog programa NASA-e i sva njezina tri vremešna raketoplana će se do kraja godine povući iz upotrebe, Endeavour, Atlantis i Discovery će 2010. imati još četiri lansiranja, a na ISS će prevoziti samo rezervne dijelove. Američka svemirska agencija je još 2003. godine, nakon nesreće Columbije, odlučila umiroviti svoju flotu raketoplana čim bude završena gradnja ISS-a.

NASA je planirala zamijeniti postojeću flotu novom generacijom svemirskih brodova Orion, ali je predsjednik Barack Obama ukinuo financiranje toga projekta i namijenio šest milijardi dolara u sljedećih pet godina za poticanje komercijalnih kompanija na razvoj "svemirske taksi službe" i prevoženje američkih astronauta na ISS.

Amerikanci također imaju ugovor s ruskom svemirskom agencijom za prijevoz svojih astronauta u svemir ruskim Sojuzima.(hina/metro-portal)

11.02.2010. 13:14:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh