« Svijet
objavljeno prije 6 mjeseci i 25 dana
NOBEL 2023

Narges Mohammadi je dobitnica Nobelove nagrade za mir

Nakon objave imena ovogodišnjih dobitnika Nobela s područja medicine, fizike, kemije i književnosti, sada je poznato i kome će pripasti Nobelova nagrada za mir 2023. To je jedna hrabra žena iz Irana

Narges Mohammadi
Narges Mohammadi (Arhiva)
Više o

Nobelova nagrada za mir

,

Narges Mohammadi

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2023. godine je Narges Mohammadi, iranska borkinja za prava žena.  To je u petak (6.10.) objavio norveški Odbor za dodjelu Nobelove nagrade u Oslu. Ovom nagradom se odaje priznanje njezinoj borbi protiv ugnjetavanja žena u Iranu, odnosno njezinom angažmanu za ljudska prava i slobodu za sve ljude svijeta, rekla je predsjednica Odbora Berit Reiss-Andersen.

Narges Mohammadi je jedna od najpoznatijih aktivistica za ljudska prava u Iranu, u više navrata je bila uhićena. Trenutno se ova 51-godišnjakinja nalazi u zloglasnom teheranskom zatvoru Evin, gdje služi višegodišnju kaznu. Koncem 2022., tijekom pobune protiv iranskog režima, koja je zahvatila cijelu zemlju, Mohammadi je objavila jedan izvještaj koji je, kako se tvrdilo, razotkrio navodna mučenja nekoliko desetaka žena u Evinu, zatvoru s rigoroznim sigurnosnim mjerama. Ona je o tome objavila i knjigu pod nazivom „Bijela tortura". Po toj knjizi snimljen je i istoimeni dokumentarni film.

Što je "bijelo mučenje"?

Izraz „bijela tortura" odnosi se na psihološku metodu mučenja koja se primjenjuje u Iranu. Zatvorenici su na duže, neodređeno vrijeme, zatvoreni u izolacijskoj ćeliji u kojoj je sve potpuno bijelo.

S obzirom na zaoštravanje situacije u cijelom svijetu i brojne krize, od klimatske, preko rata u Ukrajini, te ostalih konflikata u raznim regijama svijeta, ove je godine u konkurenciji za Nobelovu nagradu za mir bilo 259 osoba, odnosno 92 organizacije. Ukupni broj nominiranih kandidatkinja i kandidata (351) je bio drugi najveći u povijesti Nobelove nagrade. A tradicionalno institucije nadležne za dodjelu Nobelove nagrade već pola stoljeća ne objavljuju tko se sve nalazi među nominiranima.

Nobelova nagrada za mir je najvažnija politička nagrada u svijetu. Od 1901. i prve njezine dodjele, Nobelom za mir je odlikovano preko 140 osoba i organizacija. Prošle godine nagradu su dobili zatočeni bjeloruski odvjetnik Ales Bjaljacki, koji djeluje primarno na području ljudskih prava, te ruska organizacija Memorial i Center for Civil Liberties iz Ukrajine. Time im je, kako je bilo objavljeno, odano priznanje za angažaman po pitanju zaštite civilnog društva u njihovim domovinama, odnosno prava na kritiziranje vlasti i zaštitu temeljnih prava građana. Iranska aktivistica Mohammadi je tek 19. žena na listi dobitnika Nobelove nagrade za mir - zajedno s 92 muškarca.

„Žene u Iranu su inspiracija svijetu"

Ujedinjeni narodu (UN) su pozdravili odluku o dodjeli Nobela iranskoj kandidatkinji. „Žene u Iranu su inspiracija svijetu", rekla je danas Liz Throsell, glasnogovornica UN-ovog Ureda za ljudska prava u Ženevi. I dodala kako se žene poput Mohammadi nepokolebljivo zalažu za svoja prava, usprkos diskriminaciji, zatvorskim kaznama i nasilju.

Nobelova nagrada za mir je, baš kao i sve druge nagrade koje se dodjeljuje na temelju testamenta izumitelja dinamita Alfreda Nobela, dotirana s jedanaest milijuna švedskih kruna (oko 950.000 eura). Nagrada za mir je jedina koja se dodjeljuje u norveškom glavnom gradu Oslu. Za sve ostale je nadležan Nobelov odbor u švedskoj prijestolnici Stockholmu.

U idući ponedjeljak će biti objavljeno i tko će dobiti ovogodišnju Nobelovu nagradu za ekonomiju. Ceremonija uručenja nagrada se organizira tradicionalno 10. prosinca, na obljetnicu smrti Alfreda Nobela.

Piše: DW/agencije
07.10.2023. 08:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.10.2023. 09:11
    bravo
  2. avatar
    armando
    07.10.2023. 09:11
    bravo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh