« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
5. 12. 2008.

Knjiga dana: Naomi Klein - Doktrina šoka: Uspon kapitalizma katastrofe

Kliknite i povećajte sliku
Kliknite i povećajte sliku
Više o

11. rujna

,

teorija zavjere

,

Naomi Klein

,

Doktrina šoka

,

kapitalizam katastrofe

Diljem svijeta, u Britaniji, u Sjedinjenim Američkim Državama, u Aziji i na Bliskom Istoku postoje moćnici koji zarađuju na kaosu - iskorištavaju krvoprolića i katastrofe da okrutno i nemilosrdno preobraze svijet sukladno vlastitim idejama. Oni su doktori šoka.

Doktrina šoka pokušava u masovnim razmjerima ostvariti ono što tortura postiže na pojedincu u sobi za ispitivanje. Najbolji primjer za to je šok 11. rujna koji je milijunima ljudi razorio »njima poznati svijet« i stvorio razdoblje duboke dezorijentacije i nazatka koje je Busheva administracija znalački iskoristila. Odjednom smo se našli u Nultoj godini, u kojoj se sve što smo dotad znali o svijetu moglo otpisati kao »način razmišljanja prije 11. rujna«.

Dok su se svi bavili novim i smrtonosnim sukobima kultura, Busheva je administracija dobila priliku ostvariti ono o čemu je prije 11. rujna mogla samo sanjati - voditi privatizirane ratove, istovremeno u domovini stvarajući kompleks korporacijskih sigurnosnih službi.

Naomi Klein u "Doktrini šoka" otkriva tajnu povijest našeg doba raskrinkavajući globalne profitere, otkriva podatke i međusobne veze koje su potresle čak i nju - koliko sveobuhvatno uvjerenja doktora šoka dominiraju našim svijetom i na koji se način ostvarila ta dominacija. Zarađujući milijarde na tsunamiju, pljačkajući po Rusiji, izrabljujući Irak - zastrašujuća priča o tome kako neki mlate novac dok se ostali mlate međusobno.

Preveo Petar Vujačić

Izdavač: V.B.Z.

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
05.12.2008. 11:33:01
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kant
    06.02.2010. 22:51
    Ne slažem se sa navodima autora o smišljenim namjerama ovakve doktrine.Stvarni ciljevi napora UN- a su stvaranje boljeg i sređenijeg društvenog poretka.
  2. avatar
    06.02.2010. 23:41
    Želiš reći da su svi uzorci, uzroci i posljedice navedene u knjizi samo puka slučajnost?
  3. avatar
    phospherus
    09.05.2011. 18:49
    Za bolje i sređenije društvo potrebni su resursi ako se u matičnoj zemlji iskoriste potrebno ih je uvozit odnosno pljačkat po svijetu.Tako da izraz "belo svetska mafija"(CIA) stoji!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh