« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
Moderna vremena preporučuju...

Što čitati ovoga tjedna?

Kliknite na sliku i povećajte je
Kliknite na sliku i povećajte je
Više o

Pavao Cindrić

,

Yiyun Li

,

Krzysztof Varga

,

Maja Mihić Špoljar

,

Charlotte Brontë

,

Milan Kangrga

,

Gary L. Hardcastle i George A. Reisch

,

Patrick Collinson

,

Lothar Hirneise

,

Marie-Veronique Nadeau

Književnu i publicističku Preporuku tjedna otvaramo višestruko nagrađivanom zbirkom mlade američko-kineske književnice Yiyun Li u prijevodu hrvatskog književnika Miroslava Kirina, a nastavljamo s Teqilom Krzystofa Varge, Monty Pythonima i filozofijom... Iscrpnije o svakoj knjizi možete pročitati na stranicama Moderna vremena info.

Yiyun Li: «Tisuću godina molitvi»

preveo Miroslav Kirin
Vuković & Runjić
192 str., meki uvez
109,00

U deset pripovijedaka ove višestruko nagrađivane zbirke mlada američko-kineska književnica Yiyun Li raščlanjuje profiliranje ljudske sudbine na razmeđu mitologije, povijesti i kulture. Od pekinške vreve preko čikaških zalogajnica do pustih mongolskih prostranstava, "Tisuću godina molitvi" iskrenom prozom uvodi u svjetove koje doživljavamo kao tuđe i poznate u isti mah. Deset podjednako zanimljivih priča prožetih finim humorom i velikim razumijevanjem za likove, a niti jedna od priča ne nudi jednu, jednostavnu poruku pa se stoga krajnostima u ljudskim emocijama i ponašanju bave na vjerodostojan, iznimno dojmljiv način.


Krzysztof Varga: «Tequila»

prevela Ivana Puškarić
Meandar: Meandarmedia
120 str., meki uvez
100,00

Kompleksna, samoironična, intrigantna priča u čijem je središtu punk-rock bend. Glavni lik, frontmen benda, nalazi se na groblju i nosi lijes svoga prijatelja i bubnjara, a istodobno, kroz tragikomični monolog, progovara o prijateljstvu, glazbi, ljubavi, suvremenom svijetu, prolaznosti i smrti, te o svome mjestu u cijelom tom kaosu. Upravo je slengovski monolog naratora, iz kojeg se prelijeva punk-rock senzibilitet i izbija revolt cijele urbane generacije, najveća vrijednost ovoga, po broju stranica, nevelikog romana Krzysztofa Varge koji je u Poljskoj osvojio tisuće čitatelja.


Maja Mihić Špoljar: «Čarolija šarma»

Veble commerce
142 str., meki uvez
89,00

Svijet je blagonaklon i otvoren prema ljudima koji posjeduju šarm i/ili karizmu, šarm se jednostavno - isplati. A šarm je sposobnost koju neki ljudi imaju u stvaranju izvanrednih odnosa sa drugima i uspijevaju da se oni u njihovom društvu osjećaju posebnima. Možete li doista uvjeriti druge ljude da marite, da držite do njihovih prioriteta, da ste voljni pomoći im ako imaju problema, te da ste iskreno zainteresirani za njih, to je izražavanje same suštine šarma. Šarm može pomoći u karijeri, napredovanju, prilikom intervjua za posao, u osobnim i poslovnim odnosima... on je umijeće koje se može se naučiti... uz pomoć ove knjige.


Charlotte Brontë: «Jane Eyre»

prevela Giga Gračan
Naklada Ljevak
623 str., meki uvez
145,00

Odmah po objavljivanju (1847.) roman Charlotte Brontë prepoznat je kao remek-djelo, donoseći dojmljivu priču o jednoj od najneovisnijih i najsamosvojnijih junakinja svjetske književnosti. S vremenom je postao jedan od najslavnijih, najutjecajnijih i najpopularnijih romana svjetske književnosti (s najviše filmskih adaptacija, a BBC upravo priprema još jednu) koji ne ostavlja ravnodušnim nijednog čitatelja no posebno ga vole žene. Roman je nedavno proglašen najsnažnijom ljubavnom pričom svih vremena, a našao se i na popisu 10 knjiga kojima se čitatelji najradije vraćaju.


Milan Kangrga: "Filozofske rasprave"

Euroknjiga
350 str., tvrdi uvez
159,00

Knjiga je raspoređene u tri cjeline,  pa tako glavni dio sačinjavaju do sada još neobjavljene Kangrgine filozofske rasprave i članci (o filozofskoj misli Spinoze, Kanta i Hegela), slijede članci filozofijskoga i općega karaktera (među kojima se nalaze i oni prilozi etičke problematike koji na svoj način ukazuju na autorov misaoni napor kroz punih pet decenija, da dopre do same biti etičko-moralnog fenomena). U trećoj cjelini sakupljeni su razgovori što ih je Kangrga vodio u različitim prilikama, a objavljivani su bili po raznim medijima koji govore uglavnom o društveno-političkoj situaciji od početka 90-ih pa do danas, s izrazitom kritikom političkog koncepta Franje Tuđmana i njegovih privrženika.


Gary L. Hardcastle i George A. Reisch: «Monty Python i filozofija»

prevela Una Bauer
Jesenski i Turk
317 str., meki uvez
150,00

Autori knjige smatraju da je ona napisana za ljude koji ne samo da razumiju, već su se povremeno pitali što to točno razumiju gledajući epizode ili filmove o "Monty Pythonu", jer apsurdi Montyja Pythona imaju duboke i zanimljive veze s filozofijom. Svojim logičkim paradoksima, britkim igrama riječi i bavljenjem apsurdima života, "Monty Python" se obraća svakome naklonjenom filozofiji - što dublje to bolje. U dvadeset i jednom poglavlju profesionalni filozofi i pajtonisti-amateri veličaju taj spoj produhovljene TV-komedije i šašave metafizike.


Pavao Cindrić: «Lea Deutsch: zagrebačka Anne Frank»

Profil International
188 str., meki uvez
129,00

Biografija slavne male glumice - "čuda od djeteta", koja je stradala u ustaškom holokaustu.

Bila je glumica zbog koje se odlazilo u kazalište, o kojoj su pisale sve zagrebačke novine, koja je često nastupala na radiju... Sve joj to nije pomoglo da preživi rat. Odmah nakon uspostave ustaške države djevojčica je izbačena iz kazališta, malo potom iz škole. U pokušaju da kći spasi od logora, Leu je otac dao i pokrstiti, no nažalost u svibnju 1943. godine Lea Deutsch, njezina majka Ivka i brat Saša bivaju deportirani u  Auschwitz. Lea je u trenutku smrti bila istih godina kao Anne Frank, a njena sudbina je, kao i Annina, postala simbol strašne tragedije židovskog naroda.


Patrick Collinson: «Reformacija: povijest»

prevela Marija Mrčela
Alfa
281 str., meki uvez
75,00

Vjerske reformacije 16. stoljeća bile su kolijevka moderne zapadne uljudbe duboko preoblikovavši identitet europskih nacionalnih država koje su nastajale u to vrijeme.

Collins daje jezgrovit, ali temeljit pregled žestoke ekumenske revolucije kasnoga srednjovjekovlja i renesanse u kojem jasno predočuje kako su bitke za ljudske živote često započinjale bitkama za ljudske duše te pokazuje kako je katolička protureformacija primjenjivala prisilu, ali i institucionalnu reformu, ne bi li zadržala eklezijastički nadzor nad kršćanskim svijetom.


Lothar Hirneise: «Kemoterapija liječi rak i Zemlja je ravna ploča»

preveli Darko Vujnović i Miroslav Elezović
Omega Lan
608 str., tvrdi uvez
215,00

U ovoj sveobuhvatnoj knjizi o raku autor obrađuje teorije uzroka raka, dijagnostičke postupke, terapeutske postupke kao što su zračenje i kemoterapija (najčešće terapije konvencionalne medicine), te opisuje konvencionalne metode liječenja za svaku pojedinu vrstu karcinoma, leukemije, limfoma i sarkoma. Objašnjava i daje upute za primjenu vlastite metode liječenja koju je nazvao "3E", što uključuje pravilnu prehranu, eliminaciju toksina i povećanje mentalne energije te na kraju knjige autor opisuje 56 nekonvencionalnih terapija liječenja raka pomoću kojih se može uspješno liječiti zlokobna bolest.


Marie-Veronique Nadeau: «Joga umjesto faceliftinga»

prevela Radha Rojc-Belčec
V.B.Z.
158 str., meki uvez s klapnama
80,00

Kako se na prirodan način riješiti bora, izgledati mlađe i osjećati se bolje? Da biste izgledali mlađe i vratili sjaj svojoj koži ne trebaju vam ni injekcije Botoxa, ni zahvati kod estetskog kirurga (koju su i opasni i ostavljaju vidljive ožiljke), kao ni skupi tretmani kolagenom. Autorica iznosi svoj program temeljen na Jogi, a vježbe koje je posebno osmislila za mišiće lica i vrata imaju zadaću "ispeglati" duboke i sitne bore, naboranu kožu lica i vrata, podočnjake, podbradak... Za razliku od kirurškog zahvata, vježbe joge potiču unutarnju promjenu koja se očituje na licu, dovodeći u sklad um i tijelo.

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
06.12.2008. 22:07:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh