« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
MLJAC

Namirnice prepune proteina idealne za doručak

Kad govorimo o proteinima za doručak, obično spominjemo jaja, no postoje namirnice koje imaju kudikamo više proteina koje treba konzumirati

Bučine sjemenke prepune su proteina
Bučine sjemenke prepune su proteina (Arhiva)
Više o

proteini

,

jaja

,

soja

,

bučine sjemenke

,

spirulina

,

grčki jogurt

Bućine sjemenke - kada osjetite želju za grickanjem, najbolje što možete napraviti za svoje tijelo je posegnuti za ukusnim, slanim sjemenkama bundeve. Osim što su prava zabava za nepce, ove sjemenke sadrže nezasićene masne kiseline koje će vas zasititi, ali i prijeko potrebne bjelančevine.

Samo četvrtina šalice sjemenki sadrži više od 10 grama proteina. Sjemenke su bogate i vitaminima i mineralima te djeluju kao snažan antioksidans.

Grčki jogurt - za razliku od našeg običnog jogurta, grčki jogurt je puno masniji, gušći i kremastiji. Datira iz grčke gdje se tradicionalno radio od ovčjeg mlijeka, ali danas je najrašireniji onaj od kravljeg koji je blažeg okusa.

Samo 100 grama pravog grčkog jogurta sadrži 10 grama proteina što ga čini jednom od najbogatijih izvora bjelančevina.

Sir Gruyere - vrlo ukusan švicarski sir spada u skupinu tvrdih sireva (kao paški sir, parmezan ili grana padano), a rado se od kravljeg mlijeka. Krasi ga specifičan, bogat okus i aroma, ali i izgled za koji su zaslužne prepoznatljive rupice.

Osim u okusu, njegova čarolija se krije i u sastavu, točnije u velikoj količini proteina koju sadrži. Naime, u 30 grama ovog sira krije se 9 grama proteina zbog čega se zasluženo nalazi na našoj listi.

Soja - soja se već više od 1.300 godina uzgaja u Kini, a zbog velike količine proteina koje sadrži smatra se najvjerodostojnijom zamjenom za meso. Spada u porodicu mahunarki, a njezine sjemenke sadrže sve esencijalne aminokiseline. Samo 100 grama soje sastavljeno je od 37 posto proteina.

Soja je vrlo hranjiva te sadrži vitamine (tiamin i riboflavin, folna kiselina) i brojne minerale, ali i prijeko potrebna vlakna. Soju možete pripremiti kao i druge mahunarke, ali i u raznim jelima, kao zamjenu za meso.

Spirulina u prahu - spirulina je mikroskopska alga koja se u prehrani koristi od pamtivijeka. Riječ je o visokoproteinskoj namirnici koja je sastavljena od čak 56 posto bjelančevina te sadrži brojne vitamine (posebno one B skupine), minerale i sve esencijalne aminokiseline.

Lako se probavlja, a najčešće se upotrebljava u obliku praha. Za dnevnu dozu potrebna vam je samo jedna čajna žličica praha spiruline.

13.11.2015. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh