Namirnice koje treba izbjegavati po svaku cijenu
Hrana nas može učiniti snažnima i otpornima, no jednako tako može imati potpuno suprotan utjecaj na naše tijelo
Najgore namirnice upravo su one koje najčešće jedemo, pokazao je cijeli niz istraživanja o prehrambenim navikama, a među njima se posebno ističe pet namirnica koje su svakodnevno u upotrebi.
Tako su, primjerice, mesne prerađevine poput salama i hrenovki vrlo česti gosti na stolovima, a o količini masti, natrija i kalorija koje su natrpane u ove namirnice bolje je i ne govoriti. Jednostavno, izbjegavajte koliko god je to moguće.
Jednako čest gost je i majoneza koja se najčešće koristi upravo kao prilog mesnim prerađevinama. Svi nekako znamo da majoneza nezdrava, no koliko točno? Evo zatrašujućeg odgovora - jedna žlica majoneze sadrži 90 mg natrija (soli), 10 grama masti i 90 kalorija! Treba li reći koliko je to nezdravo?
Vrlo popularan je i margarin koji je u jednom trenutku figurirao kao zdrava zamjena za putar. No, svojim izuzetno visokim sadržajem transmasti ili hidrogeniziranih ulja zapravo je put prema bolestima srca i razvoju dijabetesa, pa čak i nekih oblika karcinoma. Vratite se putru, domaćem po mogućnosti.
Hrana s malim udjelom masti također je osvojila police trgovina, što bi trebao biti prvi znak da nešto nije u redu. Naravno, te su namirnice također prepune transmasti i šećera, pa tako jedući "nemasno" dobivate kilograme i podižete razinu lošeg kolesterola.
Za kraj se ovakvi obroci obično zalijevaju slatkim pićima ili gaziranim sokovima čiji je sadržaj kalorija i šećera zastrašujuć, a uz to takvi napitci povezuju se s oštećenjima bubrega, visokim krvnim tlakom i karcinomom.
Stoga, sve navedeno - van iz hladnjaka.
Novi komentar