Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2014. 09:02:00
FUJ!!

Namirnice koje treba izbjegavati po svaku cijenu

Hrana nas može učiniti snažnima i otpornima, no jednako tako može imati potpuno suprotan utjecaj na naše tijelo

Majoneza je nevjerojatno nezdrava
Majoneza je nevjerojatno nezdrava (Shutterstock)

Najgore namirnice upravo su one koje najčešće jedemo, pokazao je cijeli niz istraživanja o prehrambenim navikama, a među njima se posebno ističe pet namirnica koje su svakodnevno u upotrebi.

Tako su, primjerice, mesne prerađevine poput salama i hrenovki vrlo česti gosti na stolovima, a o količini masti, natrija i kalorija koje su natrpane u ove namirnice bolje je i ne govoriti. Jednostavno, izbjegavajte koliko god je to moguće.

Jednako čest gost je i majoneza koja se najčešće koristi upravo kao prilog mesnim prerađevinama. Svi nekako znamo da majoneza nezdrava, no koliko točno? Evo zatrašujućeg odgovora - jedna žlica majoneze sadrži 90 mg natrija (soli), 10 grama masti i 90 kalorija! Treba li reći koliko je to nezdravo?

Vrlo popularan je i margarin koji je u jednom trenutku figurirao kao zdrava zamjena za putar. No, svojim izuzetno visokim sadržajem transmasti ili hidrogeniziranih ulja zapravo je put prema bolestima srca i razvoju dijabetesa, pa čak i nekih oblika karcinoma. Vratite se putru, domaćem po mogućnosti.

Hrana s malim udjelom masti također je osvojila police trgovina, što bi trebao biti prvi znak da nešto nije u redu. Naravno, te su namirnice također prepune transmasti i šećera, pa tako jedući "nemasno" dobivate kilograme i podižete razinu lošeg kolesterola. 

Za kraj se ovakvi obroci obično zalijevaju slatkim pićima ili gaziranim sokovima čiji je sadržaj kalorija i šećera zastrašujuć, a uz to takvi napitci povezuju se s oštećenjima bubrega, visokim krvnim tlakom i karcinomom.

Stoga, sve navedeno - van iz hladnjaka.

17.04.2014. 09:02:00
http://metro-portal.hr/namirnice-koje-treba-izbjegavati-po-svaku-cijenu/84423/