« Život
objavljeno prije 9 mjeseci i 7 dana
SAVJETI

Namirnice koje prirodno pobjeljuju zube

Blistav i bijeli osmijeh najčešće podiže samopouzdanje, ali godine i količina kave koju pijete svako jutro mogu dovesti do promjene boje

Jedite te stvari
Jedite te stvari (Arhiva)
Više o

zubi

,

namirnice

,

bijeli zubi

Bijeli zubi su jedna od ljepših stvari na svijetu, pogotovo ako su prirodni. Naravno, tu se nakotila cijela industrija koje zarađuje na bijelini zubiju, uključujući trake za izbjeljivanje ili profesionalne usluge.

Ali ako tražite prirodniji i pristupačniji pristup izbjeljivanju zubi, razmislite o isprobavanju nekih namirnica koje vam mogu pomoći u izbjeljivanju zubi, prenosi Best Life.

"Iako hrana sama po sebi ne može izbijeliti osmijeh, postoji nekoliko onih koje vam mogu pomoći u održavanju i poboljšanju vašeg izgleda", poručio je kozmetički zubar Sean Kutlay.

Ananas - "Ananas sadrži bromelain, koji može razgraditi mrlje na površini zuba", kaže zubar Nathan Oakes. Nutricionistica Kelsey Costa objašnjava da je bromelain enzim koji prati proteine. "To uključuje proteine ​​u vašim slojevima pelikule (sloj proteina iz sline), koji djeluju kao zaštitni štit za vaše zube, ali također mogu apsorbirati pigmente iz vaše hrane", kaže ona.

Celer - Oakes tvrdi da je celer prirodni abraziv koji može ukloniti površinske mrlje dok ga žvačete. "Celer je izvrstan izvor vlakana i vitamina poput vitamina C i A, a tekstura ovog povrća može vam pomoći da sastružete čestice i bakterije sa zuba", dodaje nutricionist Khouloud Sobh. "Samo držite konac u blizini, jer celer može biti jako žilav i zapeti između zuba." I sirovi celer i sirovi krastavac su korisni u higijeni zuba zbog svojih razina vode. "Celer i krastavac uglavnom su voda, čime ispiramo zube dok ih žvačemo", kaženutricionist Cesar Sauza, napominjući da su savršen međuobrok nakon jela.

Jagode . jagode su se često preporučivale za zdrav, blistav osmijeh. "Jagode sadrže jabučnu kiselinu koja može pomoći u izbjeljivanju zubi", objašnjava liječnica Lauren Becker. Jabučna kiselina je prirodno sredstvo za izbjeljivanje koje također povećava proizvodnju sline ako imate suha usta, što također može pomoći u sprječavanju promjene boje. Međutim, nemojte pretjerivati ​​s jagodama jer su kisele i s vremenom bi mogle istrošiti vašu caklinu. Ako ne volite jagode, možete probati lubenice s obzirom na to da i one sadrže jabučnu kiselinu.

Mliječni proizvodi - od malih nogu su nas učili da kalcij pomaže u održavanju jakih kostiju, uključujući zube. "Mliječni proizvodi poput sira, jogurta i mlijeka sadrže kalcij i fosfate koji jačaju caklinu i podupiru remineralizaciju, potencijalno smanjujući površinske mrlje", objašnjava Oakes. Ova vrsta hrane se također bori protiv karijesa, a Larouche napominje da su mliječni proizvodi s visokim udjelom mliječne kiseline, uključujući svježi sir, kiselo vrhnje i grčki jogurt, veoma korisni. "Mliječna kiselina pomaže u zaštiti vaše zubne cakline, a mi to ne želimo izgubiti jer kada jednom nestane, više nema", kaže ona. "Ispod zubne cakline nalazi se dentin, koji se najlakše boji. Dakle, štiteći zubnu caklinu, u biti pomažete svojim zubima da ostanu bijeli."

Mrkva - mrkve također spadaju u kategoriju "prirodnih abraziva", što znači da potencijalno mogu pomoći u uklanjanju površinskih mrlja. "Žvakanje hrskave i sirove mrkve masira vaše desni i pomaže u uklanjanju naslaga i bakterija sa zuba. Mrkva također pomaže u jačanju zubne cakline osiguravajući velike količine vitamina", kaže Sobh. Sličan učinak mogu imati jabuke i lisnato povrće.

Soda bikarbona - iako soda bikarbona nije nešto za čim biste posegnuli kao međuobrok, ovaj je sastojak jedan od najstarijih lijekova za bjelji osmijeh - možda ste čak primijetiti da se reklamira na reklamama za past eza zube. "Na sodu bikarbonu se često gledalo kao na prirodni kućni lijek za izbjeljivanje. Budite oprezni kada koristite sodu bikarbonu, jer prečesto korištenje može biti abrazivno za vaše zube", kaže Becker. Ipak, Kutlay preporučuje uvođenje sode bikarbone u vašu rutinu. "Mala količina sode bikarbone pomiješana s pastom za zube može pomoći posvijetliti zube kao polu-redoviti dio vaše rutine oralne higijene", kaže on.

Dakle, neka se ove namirnice nađu na vašem stolu, jer sigurno uz kavu i slične stvari vaši zubi sigurno nisu bijeli kako bi mogli biti.

 

26.07.2023. 15:36:17
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.07.2023. 18:29
    ma soda je zakon
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh