« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina
ZDRAVLJE I LJEPOTA

Namirnice koje čiste zube

Čak i kad nemate pri ruci četkicu za zube, možete se lako snaći s jednom od namirnica koje čiste zube i pomažu održavati higijenu usne šupljine

Želite li besprijekoran osmjeh, njegujte svoje zube
Želite li besprijekoran osmjeh, njegujte svoje zube (Arhiva)
Više o

higijena

,

zubi

,

namirnice

,

mrkva

,

oralna higijena

,

jabuka

,

celer

,

zdravi zubi

Vjerojatno ne treba previše pričati o potrebi pranja zuba nakon svakog jela, te ujutro i navečer, jer ste do do sada tisuću puta čuli od stomatologa i roditelja. No, često smo u situacijama kad to nije moguće, a njega zubi je izuzetno važna za opće zdravstveno stanje.

Ipak, i u takvim situacijama možemo se lako snaći s namirnicama koje čiste zube i pomažu u održavanju higijene usne šupljine. 

Na prvom je mjestu uvijek jabuka, za koju znate da je prirodni čistač zubiju koji djeluje bolje od bilo koje četkice za zube, jer djeluje i fizički i mehanički. Sadrži fosfor, kalcij i fluor, sve izuzetno važne tvari za zdravlje zubiju, a uz to sprječava razvoj karijesa.

Sirova mrkva nalazi se u gotovo svakom hladnjaku, pa u nedostatku jabuka gricnite koju mrkvu jer se na taj način stimulira proizvodnja sline, koja će pomoći odstraniti zaostalu hranu. Uz, vlakna u mrkvi djeluju kao prirodna četkica za desni i zube.

Na kraju dolazi celer, i to onaj s velikim hrskavim stabljikama. Žvakanje celera izaziva lučenje tvari koje neutraliziraju bakterije odgovorne za nastanak karijesa. Naravno, pritom žvakanjem prodire između zubiju otklanjajući ostatke hrane, masira desni i čisti usnu šupljinu.

01.11.2012. 16:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh