Namirnice bogate proteinima koje trebamo jesti svakodnevno
Postoje i ostali izvori proteina koji bi se trebali naći redovito na tanjuru jer osim proteina sadrže i ostale nutrijente važne za naš organizam
Proteini ili bjelančevine esencijalni su za organizam. Unosimo ih najviše kroz meso, osobito piletinu i govedinu, no postoje i ostali izvori koji bi se trebali naći redovito na tanjuru jer osim proteina sadrže i ostale nutrijente važne za naš organizam.
Grašak - bilo bi poželjno da se na tanjuru kao prilog češće nađe grašak. Ako ne možete bez krumpira ili riže, prepolovite porciju pa nadopunite graškom. Osim proteinima, grašak je bogat vitaminima i mineralima, osobito natrijem i kalijem.
Mozzarella - ovaj popularni talijanski sir ima manje kalorija od većine sireva. Obiluje kalcijem te je dobro dodati ga u salate, a neizostavan je sastojak kvalitetne pizze.
Pačja prsa - pačetina ima više masti od piletine, no većinom je riječ o mononezasićenim masnim kiselinama koje su vrlo važne za dobro funkcioniranje organizma. Ovim zdravim masnoćama obiluje i maslinovo ulje.
Slanutak - izvrstan izvor proteina i neizostavna namirnica u vegetarijanskoj prehrani. Niskokaloričan (u 100 grama ima 298 kalorija) te bogat vitaminima i mineralima. Zbog niskog glikemijskog indeksa idealan je za dijabetičare.
Školjke i mekušci - meso mekušaca bogatije je proteinima od pačetine, a pritom i izuzetno ukusno. Školjke, osim proteinima, obiluju i vitaminom B12 koji čuva živčani sustav te jakim antioksidansom selenom. Lako se pripremaju, no izuzetno je bitno da budu svježe.
Novi komentar