« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
SAVJETI

9 prirodnih načina poboljšavanja pamćenja

Evo nekih od prirodnih pojačivača pamćenja, od onih za koje je najviše vjerojatno da će pomoći do onih za kojih ne postoje dokazi da uistinu pomažu

Poradite malo na svom pamćenju
Poradite malo na svom pamćenju (Shutterstock)
Više o

savjeti

,

bolje pamćenje

Postali ste zaboravni? Sigurno se pitate mogu li svakodnevne navike poboljšati pamćenje na neki način, a odgovor je - ponekad mogu, barem tako tvrdi liječnik i znanstvenik na Sveučilištu Duke u Sjevernoj Karolini P. Murali Doraiswamy.

Upravo iz tog razloga je, u suradnji s portalom Men's Health, izdvojio neke od prirodnih pojačivača pamćenja, od onih za koje je najviše vjerojatno da će pomoći do onih za kojih ne postoje dokazi da uistinu pomažu:

Gingko - ovaj ekstrakt može pomoći u prevenciji demencije kod starijih ljudi, ali nema dokaza da poboljšava pamćenje kod mlađih osoba.

Kakao - nedavne studije su pokazale kako redovna konzumacija kakaa poboljšava pamćenje, a pretpostavlja se da je to zato što on ima protuupalno djelovanje.

Kofein - šalica espressa prije važnog sastanka mogla bi vam pomoći da apsorbirate ključne činjenice koje čujete. Naime, kofein je stimulans koji dokazano može poboljšati određene vrste memorije.

Križaljke - one vam mogu pomoći u poboljšavanju koncentracije i u lakšem pamćenju riječi, ali to ne znači da ćete magično početi pamtiti i druge stvari.

Povremeni post - kako ovaj znanstvenik tvrdi, povremeni post može pomoći u oslobađanju određenih moždanih kemikalija koje štite zdravlje memorijskih mreža.

Riblje ulje - omega-3 masne kiseline pomažu u stvaranju sive tvari i poboljšavaju integritet bijele tvari, a mnogi stručnjaci vjeruju da to utječe i na pamćenje.

Spavanje - noću vaš mozak "radi" poput knjižničara odnosno arhivira "knjige", točnije informacije, koje ste tijekom dana primili.

Stvaranje glazbe - tako ćete se naučiti fokusirati, a pjevanje ima još snažniji učinak jer zahtijeva pamćenje riječi.

Šećer - glukoza je preferirano gorivo vašeg mozga pa će vam doza šećera ekspresno poboljšati pamćenje. Nažalost, ovaj simptom je kratkog vijeka i sasvim sigurno nije opravdanje za prekomjernu konzumaciju šećera.

20.11.2019. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Antonio
    21.11.2019. 12:47
    Odličan članak. Htio bih se nadovezati kod spavanja da je izrazito važna kvaliteta samog sna. Kako biste poboljšali kvalitetu sna, savjetujem suplementiranje magnezijem i redovito korištenje CBD ulja
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh