« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
TRAŽE SE OSTAVKE

Nakon Egipta i Tunisa prosvjedi protiv vladajućih i u Sudanu

Nezadovoljni stanovnici Tunisa i Egipta pokrenuli su lavinu na afričkom kontinentu, protiv vlade se digao i Sudan

Sudan
Sudan (Shutterstock)
Više o

Egipat

,

Tunis

,

Alžir

,

Sudan

Sudanski studenti izašli su na ulice motivirani aktualnim prosvjedima u susjednom Egiptu, prenosi Hina. Policija je studente koji su prosvjedovali u Kartumu pretukla palicama i uhitila.

Nekoliko stotina naoružanih pripadnika specijalne policije bacilo je suzavac na studente koji su prosvjedovali u središtu Kartuma i u dvama sveučilištima u glavnome gradu. Agencije javljaju da je sveučilišta opkolila policija. Studenti su na policajce i njihove automobille bacali kamenje.

Studenti su izvikivali "Spremni smo umrijeti za Sudan" i "Revolucijom do pobjede". Okupili su se putem grupa na internetskim društvenim mrežama pod nazivom "Mladi za promjene" i "Iskra" koje su ih pozvale na prosvjede.

Grupa "Mladi za promjene" okupila je više od 15.000 članova. "Sudanski narod neće više šutjeti", piše na Facebook stranicama. "Vrijeme je da zatražimo svoja prava i dobijemo ono što je naše uz pomoć mirnih prosvjeda." Sudan i Egipat veže jedinstvo tijekom britanske kolonijalne vladavine. Događaji u Egiptu bez presedana potaknuli su nezadovoljne stanovnike na sličnu akciju u Sudanu gdje su prosvjedi bez prethodnog dopuštenja, koje se rijetko daje, protuzakoniti.

I Alžir na nogama

Tisuće ljudi prosvjedovale su u subotu u gradu Bedžaji, 250 km istočno odglavnog grada, tražeći promjenu vlasti u Alžiru, na poziv oporbene stranke, doznaje se od organizatora.

Okupivši se na poziv Unije za kulturu i demokraciju (RCD), oporbene stranke s jakom bazom u pokrajini Kabiliji, prosvjednici su u povorci mirno prošetali ulicama. "U prosvjedima je sudjelovalo više od 10.000 ljudi", rekao je predsjednik RCD-a Said Sadi. U subotu predvečer nije bilo neovisnih procjena o broju prosvjednika.

Sudionici prosvjeda uzvikivali su slogane na temu nedavnih događaja u Tunisu. "Za radikalnu promjenu režima", uzvikivali su, navodi senator iz RCD-a Mohamed Ikahervan. Oko prosvjednika je bio raspoređen velik broj policajaca, ali su se prosvjednici mirno razišli nakon prosvjeda, rekao je Ikahervan.

Prosvjedi za "promjenu vlasti" predviđeni su 12. veljače u Alžiru, na poziv nedavno osnovane Nacionalne koordinacije za promjenu i za demokraciju koja okuplja oporbene pokrete i organizacije civilnog društva. Koordinacija zahtijeva ukidanje izvanrednog stanja uvedeno prije 19 mjeseci, a napose "promjenu vlasti".

Ulični prosvjedi zabranjeni su u alžirskoj prijestolnici od lipnja 2001. kada su se mirni prosvjedi za Kabiliju prometnuli u nerede u kojima je osam osoba izgubilo život.

Mubarak s vojnim zapovjednicima

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak posjetio je vojni stožer i sastao se s glavnim zapovjednicima, izvijestili su državni mediji u Kairu na koje se poziva Reusters, podsjećajući da prosvjednici i dalje traže Mubarakov odlazak s vlasti.

Državna televizija prikazala je sastanak Mubaraka s novoimenovanim potpredsjednikom Omarom Sulejmanom, ministrom obrane Mohamedom Huseinom Tantavijem, načelnikom glavnom stožera Sami al-Ananon i ostalim zapovjednicima.

Državna novinska agencija je javila da je Mubarak došao u pregled stožera oružanih snaga zaduženog za sigurnosne operacije.

Najmanje 102 osobe, od kojih 33 u subotu, ubijene su u Egiptu od utorka kada su počeli proturežimski prosvjedi, objavili su u nedjelju sigurnosni i medicinski izvori,

30.01.2011. 14:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh