« Život
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
ISPROBAJTE

Najzdraviji položaj za spavanje je ...

Položaj u kojem spavate može imati vrlo velik utjecaj na vaše zdravlje, stoga evo naputaka kako bi trebali zaspati i zašto

Evo zašto je dobro spavati na lijevom boku
Evo zašto je dobro spavati na lijevom boku (Arhiva)
Više o

spavanje

,

položaj spavanja

,

lijevi bok

Položaj u kojem spavate ima popriličan utjecaj na vaše zdravlje, a portal HealthDigezt prikupio je nekoliko vrlo dobrih argumenata u korist teorije da je dobro spavati na lijevom boku, pa da vidimo zašto:

Dobro je za srce - lijeva strana srca prima krv iz pluća i pumpa ga u vaše tijelo. Zato spavanje na lijevoj strani može pomoći srcu da kvalitetnije i jednostavnije napravi svoj posao. Kada spavate na lijevoj strani gravitacija poboljšava funckiju vašeg krvotoka.

Može smanjiti noćnu žgaravicu - patite li od stalne žgaravice dobro je spavati na lijevoj strani da ulovite barem malo sna. U toj će poziciji vaš želudac biti smješten između sfinktera koji ga spaja s jednjakom. Spavanje na lijevoj strani onemogućava da se sadržaj želuca vraća u jednjak.

Omogućava slezeni da bolje odradi svoj posao - slezena je najveći organ u limfnom sustavu i također se nalazi u lijevom dijelu tijela i kada spavate na toj strani ona radi bolje. Glavni razlog za to je gravitacija - pospješuje protok krvi kroz slezenu i omogućava joj da brže filtrira nečistoće.

Poboljšava funkcioniranje limfnog sustava - limfni sustav ima ključnu ulogu u odstranjivanju "otpada" i toksina iz našeg sistema. Stručnjaci kažu da je najveći dio limfnog sustava smješten na našoj lijevoj strani i zato spavanje na toj strani može pomoći tijelu da efektivnije procesuira otpad. S obzirom da limfni sustav transportira masti, proteine i druge važne supstance do vaših tkiva, ležanje na lijevoj strani omogućava vašim stanicama da brže dobe ove supstance.

Pospješuje eliminaciju "smeća - prostor između tankog i debelog crijeva također je na lijevoj strani. Gravitacijske sile olakšavaju "otpadu" da prijeđe iz tankog u debelo crijevo.

Spašava vašu jetru od preopterećenja - s obzirom da je jetra na desnoj strani tijela ležanje na toj strani može napraviti pritisak na ovaj organ. Lijeva pozicija pak neće dopustiti toksinima i drugim štetnim supstancama da preopterete jetru.

04.10.2016. 21:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh