« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
MLJAC

Najzdraviji načini pripremanja hrane

Ako ste odlučili pripremati zdravu hranu, morate znati i načine na koje se ona priprema, pa evo najboljih

Wok je jedan od najboljih načina kuhanja
Wok je jedan od najboljih načina kuhanja (Shutterstock)
Više o

hrana

,

zdrava prehrana

,

roštilj

,

pečenje

,

kuhanje na pari

,

prženje

,

priprema hrane

,

stir-fry

Odlučili ste se hraniti zdravije, ali niste sigurni kako pripremiti hranu? Nudimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da obroci iz vaše kuhinje budu zdravi.

Za početak, naučite kuhati na pari. Nije komplicirano, ima i posebno posuđe, ali moći ćete se snaći i bez njega. Hrana pripremljena na ovaj način spada u najzdravije, jer zadržava svoja hranjiva svojstva. 

Stavite hranu u cjedilo koje ćete postaviti na lonac u kojem vrije voda. Začinite limunom, biljem i paprom svoje povrće pripremljeno na ovaj način i uživajte.

Pečenje je sjajan način za pripremu mesa, povrća i ribe jer se peče pomoću suhog vrelog zraka. Zaboravite obilno zalijevanje uljem, hrana se peče u vlastitom soku i ima prirodan okus, samo je trebate pokriti.

Prženje je sličan proces, no obavlja se bez poklopca na posudi, a ovako možete pripremiti ukusnu piletinu, meso ili krumpir.  

Roštilj je sjajan način pripremanja hrane ako imate čistu rešetku, bez zaostataka od prethodnih roštiljanja. Hrana zadržava više vitamina i minerala, no ne pretjerujte s umacima jer ćete izgubiti sve koristi ovakvog načina pripreme hrane.

Wok je tradicionalni način pripremanja hrane na Dalekom istoku, poznat i kao stir-fry, tj. pečenje s miješanjem. U wok se stavi žlica do dvije ulja, zagrije se do maksimuma i hrana pripremljena na ovaj način zadržava većinu zdravih sastojaka koje ima. 

25.09.2014. 11:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh