« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 mjeseci i 28 dana
MLJAC

Najzdraviji doručak za početak dana

Možete odabrati cjelovite žitarice kao što su zobene pahuljice, integralni kruh ili cjeloviti pšenični kruh. Izbjegavajte rafinirane žitarice koje su siromašne vlaknima i nutrijentima...

Što bi trebali jesti ujutro?
Što bi trebali jesti ujutro? (Arhiva)
Više o

doručak

,

najzdraviji doručak

Doručak je bez sumnje najvažniji obrok dana. Naš prvi obrok hrane nakon noćnog odmora pruža nam energiju za aktivnosti koje nas očekuju tijekom dana. Stoga je od ključne važnosti odabrati nutritivno bogat i uravnotežen doručak koji će nas osnažiti i potaknuti na produktivan dan.

U ovom članku istražit ćemo najzdraviji doručak koji sadrži ključne hranjive tvari i pruža mnoge prednosti za naše tijelo.

Osnovne komponente zdravog doručka uključuju bjelančevine, vlakna, zdrave masti, voće i povrće. Kombinacija ovih elemenata pomaže u održavanju stabilnog šećera u krvi, pruža dugotrajnu sitost te potiče rad probavnog sustava.

Jedan od najboljih izbora za bjelančevine su jaja.

Jaja su bogat izvor visokokvalitetnih proteina i sadrže sve esencijalne aminokiseline koje naše tijelo treba. Osim toga, jaja sadrže i holin, koji je važan za zdravlje mozga. Možete ih pripremiti na razne načine, kao kajgana, omlet ili tvrdo kuhana jaja.

Vlakna su ključna za zdrav probavni sustav i održavanje razine kolesterola. Cijelo zrno je izvrsno bogatstvo vlakana. Možete odabrati cjelovite žitarice kao što su zobene pahuljice, integralni kruh ili cjeloviti pšenični kruh. Izbjegavajte rafinirane žitarice koje su siromašne vlaknima i nutrijentima.

Zdrave masti su također važan dio uravnoteženog doručka. Avokado je sjajan izvor mononezasićenih masti, koje pomažu u održavanju zdravlja srca.

Dodavanje nekoliko kriški avokada na integralni kruh ili u smoothie može biti sjajan dodatak doručku. Maslinovo ulje je također dobar izbor, posebno za preljeve salata.

Voće i povrće pružaju brojne hranjive tvari, vitamine i minerale. Bobičasto voće, kao što su borovnice i maline, bogato je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i jačanju imunološkog sustava. Banane su izvrstan izvor kalija, koji pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu. Osim toga, možete dodati i šaku orašastih plodova za dodatnu dozu zdravih masnoća i vitamina.

Kako biste povećali unos proteina i kalcija, možete uključiti i grčki jogurt u svoj doručak. Grčki jogurt ima manje šećera od običnog jogurta i sadrži više proteina. Možete ga kombinirati s medom ili voćem za prirodno zaslađivanje.

Također je važno spomenuti da unos tekućine nije manje bitan. Voda je najbolji izbor, ali možete uživati i u svježe cijeđenom voćnom soku ili čaju.

Pijenje dovoljno tekućine pomaže u hidrataciji tijela i održavanju ravnoteže elektrolita.

Izbjegavajte visokokalorične i šećerne proizvode, poput peciva, slatkiša i gaziranih pića. Ti proizvodi pružaju trenutačan poticaj energije, ali brzo vam padne razina šećera u krvi, što može izazvati umor i pad koncentracije tijekom dana.

U konačnici, najzdraviji doručak sastoji se od cjelovitih namirnica koje pružaju raznolike hranjive tvari. Doručak bi trebao biti raznovrstan i ukusan, kako biste ga s veseljem konzumirali svakog jutra. Ovakav doručak ne samo da će vam dati potrebnu energiju za početak dana, već će vam i dugoročno pomoći u očuvanju zdravlja. Uz redovitu tjelovježbu i uravnoteženu prehranu tijekom ostatka dana, osigurat ćete svojem tijelu najbolju moguću podršku za održavanje vitalnosti i blagostanja.

03.08.2023. 08:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.08.2023. 10:05
    suuuper
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh