« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
SIESTA

Najzdravije je živjeti kraj mora

Iako je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, sigurno se rezultati mogu preslikati i na nas

Živjeti kraj mora je najzdravije
Živjeti kraj mora je najzdravije (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

more

,

mediteranska kuhinja

,

život kraj mora

,

obala

Život kraj mora san je svih kontinentalaca, dok se domaća ekipa pretjerano ne uzbuđuje činjenicom da im je more nadohvat ruke, barem je tako u Hrvatskoj. No, istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da život u blizini mora ima blagotvoran učinak na zdravlje.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Exeter usporedili su podatke o zdravstvenom stanju 48 milijuna stanovnika Engleske i rezultati su pokazali da u prosjeku najbolje zdravlje imaju ljudi koji žive u području do 1 kilometar udaljenom od morske obale.

Znanstvenici su zaključili da je život uz obalu zdraviji iz razloga što su stanovnici manje izloženi stresu i češće se bave fizičkim aktivnostima od kontinentalaca.

Što je najzanimljivije, najveća razlika u zdravstvenom stanju zabilježena je kod osoba slabijeg socioekonomskog statusa, kojima život kraj mora najviše pomaže.

Kad se u ove zaključke ubroji i mediteranski stil prehrane u našem priobalju, pitamo se što kontinentalci čekaju s preseljenjem u toplije i zdravije krajeve.

21.07.2012. 10:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh