Metro-portal.hr

objavljeno 21.07.2012. 10:24:00
SIESTA

Najzdravije je živjeti kraj mora

Iako je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, sigurno se rezultati mogu preslikati i na nas

Živjeti kraj mora je najzdravije
Živjeti kraj mora je najzdravije (Arhiva)

Život kraj mora san je svih kontinentalaca, dok se domaća ekipa pretjerano ne uzbuđuje činjenicom da im je more nadohvat ruke, barem je tako u Hrvatskoj. No, istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da život u blizini mora ima blagotvoran učinak na zdravlje.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Exeter usporedili su podatke o zdravstvenom stanju 48 milijuna stanovnika Engleske i rezultati su pokazali da u prosjeku najbolje zdravlje imaju ljudi koji žive u području do 1 kilometar udaljenom od morske obale.

Znanstvenici su zaključili da je život uz obalu zdraviji iz razloga što su stanovnici manje izloženi stresu i češće se bave fizičkim aktivnostima od kontinentalaca.

Što je najzanimljivije, najveća razlika u zdravstvenom stanju zabilježena je kod osoba slabijeg socioekonomskog statusa, kojima život kraj mora najviše pomaže.

Kad se u ove zaključke ubroji i mediteranski stil prehrane u našem priobalju, pitamo se što kontinentalci čekaju s preseljenjem u toplije i zdravije krajeve.

21.07.2012. 10:24:00
http://metro-portal.hr/najzdravije-je-zivjeti-kraj-mora/72755/