Jaja su zdravija nego prije 30 godina
Unatoč svim kontroverzama oko načina uzgoja kokoši, kvaliteta jaja se u posljednjih 30 godina znatno povećala
Kvaliteta hrane kontinuirano se smanjuje kroz godine, no takav slučaj nije upravo s onom namirnicom za koju to ne bismo očekivali - jajima. Studija je pokazala da je kvaliteta jaja u posljednjih 30 godina porasla.
Današnja jaja imaju manje kolesterola, masnoća i kalorija i sadrže bitno više vitamina D nego što je bilo prije. Prosječno jaje ima čak 25% manje zasićenih masti povezanih s bolestima srca od onih koja su se prodavala pred 30 godina.
Uz to, broj kalorija se smanjio sa 78 na 66 po prosječnom komadu. Udio vitamina D u tom se periodu udvostručio, a znamo da je upravo taj vitamin ključan u zaštiti kostiju.
Razlog ovakvom naglom poboljšanju je drastična promjena u načinu prehrane kokoši, koje se pretežno hrane mješavinom kukuruza, pšenice, biljnog ulja i visokoproteinske hrane za životinje, što je dovelo do smanjenja kolesterola i zasićenih masti u jajima.
Novi komentar