« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
SJAJNO!

Najzdravija hrana za srce koju trebate jesti

Ako ni zbog čega drugoga, treba se zdravo hraniti kako bi održali srce zdravim i u dobroj formi, jer bez njega ... nećemo daleko dogurati

Najbolje se držati mediteranskog načina prehrane
Najbolje se držati mediteranskog načina prehrane (Arhiva)
Više o

zdrav život

,

zdravlje srca

,

mediteranska prehrana

Ako želimo živjeti zdravo i imati zdravo srce, potrebno je voditi računa o ključnim sastavnicama prehrane koja će učiniti čuda ne samo za zdravije srce, već i naše zdravlje općenito.

Mahunarke - umjesto da vaš glavni izvor proteina bude meso, odaberite mahunarke. Velike količine mahunarki u obliku graha, graška i leće izvor su proteina koji imaju vrlo malo masnoća i uopće ne sadrže kolesterol.

Malo vina - neka istraživanja pokazuju da je alkohol u malim količinama povezan sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Na Mediteranu se od alkohola najviše pije vino koje je bolje od ostalih vrsta alkohola. Svim ženama, kao i muškarcima koji su stariji od 65, ne preporuča se više od jedne čaše vina dnevno, a muškarci mlađi od 65 godina ne bi smjeli popiti više od dvije čaše dnevno.

Maslinovo ulje - za zdravlje našeg srca vrlo je važan način na koji pripremamo hranu i kakvu mast koristimo. Zato je najbolji savjet da većinu masnoća unosite kroz zdrave izvore, od kojih je najzdraviji maslinovo ulje. Mononezasićene masti iz maslinovog ulja mogu sniziti razinu lošeg kolesterola. U zdrave masti spadaju i polinezasićene masti i omega 3 masne kiseline koje se nalaze u biljnim uljima, orašastim plodovima i ribi. 

Riba - jedna od najvrednijih namirnica Mediterana je, naravno, riba koju bismo trebali jesti barem jednom tjedno. Dakle, više ribe, manje mliječnih proizvoda, manje slatkiša i soli, te više fizičke aktivnosti - i vaše će srce zasigurno postati jače i zdravije.

Voće i povrće - većini mediteranskih zemalja voće i povrće je dio svakog obroka. Voće i povrće sadrži malo masnoća, a ne sadrži kolesterol. Osim toga, velik dio voća i povrća pun je antioksidansa koji mogu spriječiti nakupljanje kolesterola u arterijama.

Žitarice - kad jedemo kruh, tjesteninu i rižu, važno je paziti da su proizvedeni od punozrnatih žitarica umjesto od žitarica koje su prethodnom preradom izgubile hranjivu vrijednost. Žitarice od punog zrna izvor su vlakana i sadrže niz vitamina i minerala. Neke vrste dijetalnih vlakana mogu pomoći i u smanjenju razine kolesterola u krvi i sniziti rizik od bolesti srca.

 

24.01.2016. 14:37:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh