« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
LETOVI UŽASA

Najstrašnije otmice aviona

S više od 2900 stradalih, otmica koja se dogodila 11. rujna 2001. najstrašnija je u povijesti

Avion
Avion (Shutterstock)
Više o

otmica

,

11. rujna

,

9/11

,

otmica zrakoplova

,

tragedija

Otmice zrakoplova bile su u modi među kriminalcima 60-ih godina prošlog stoljeća u SAD-u kao 'sigurna' metoda za zaradu ili bijeg od sudskog progona. Zbog oštrijih pravila sigurnosti u zračnim lukama, otmice su u međuvremenu stavljene pod kakvu-takvu kontrolu, ali ukoliko do njih ipak dođe, često imaju katastrofalne posljedice.

9/11
Otmica koje se kao malo koji drugi događaj urezao u pamćenje ljudi diljem svijeta, odnijela je 2993 života. Odgovorni su, prema službenoj verziji, talibani oko Osame bin Ladena koji su oteli četiri zrakoplova i krenuli u nevjerojatni samoubilački napad - avione su iskoristili kao leteće bombe i zabili se u Blizance, u samom središtu New Yorka. Treći zrakoplov srušio se na Pentagon, a četvrti je pao u Pennsylvaniji. Tragedija je pokazala da sigurnosna regulativa u zračnim lukama nije na zadovoljavajućoj razini, a SAD je dobio razlog za tzv. rat protiv terorizma i navodnu borbu za mir u svijetu.

>>Američki arhitekti traže novu istragu o rušenju tornjeva WTC-a

>>9/11 - legenda, mit ili jednostavno tragedija

Kina
S buketom cvijeća u rukama se 21-godišnji putnik Jiang Xiaofeng 2. listopada 1990. uputio prema pilotskoj kabini Boeinga 737 koji je krenuo prema kineskom gradu Guangzhou. Xiaofeng je ispod jakne skrivao eksploziv te je od pilota zatražio da let preusmjere prema Tajvanu kako bi tamo mogao dobiti politički azil. Međutim, pilot nije želio udovoljiti zahtjevima otmičara. Pokušao ga je uvjeriti da u avionu nema dovoljno goriva za let do Tajvana te je nastavio kružiti iznad Guangzhoa da bi na kraju počeo sa spuštanjem. Otmičar je stoga napao pilota i pokušao sam upravljati zrakoplovom - bezuspješno. Prilikom slijetanja, Boeing 737 udario je u drugi avion u zračnoj luci te se zapalio. Stradalo je ukupno 128 putnika.

Nadrogirani otmičari
Let 961 Ethiopian Airlinesa 1996. nalazio se na putu od glavnoga grada Adis Abebe prema Obali Bjelokosti. Nakon svega 20 minuta provedenih u zraku, u pilotsku kabinu su upala tri muškarca i zatražila da se let preusmjeri prema Australiji, iako u avionu nije bilo dovoljno goriva. Unatoč pokušajima pilota da razuvjere otmičare i nagovore ih na među-stajalište zbog točenja goriva, navodno nadrogirani muškarci nisu bili spremni na kompromis. Zrakoplov je bez goriva ostao iznad Komorskih otoka. Piloti su pokušali sletjeti u more (na slici), ali tragedija se nije mogla izbjeći - od 175 putnika preživjelo ih je samo 50.

Malezija
Između Malezije i Singapura završio je 4. prosinca 1977. let prema Kuala Lumpuru koji je odnio 100 života i koji se nalazi na četvrtom mjestu najtragičnijih otmica zrakoplova. Naoružani otmičar je od pilota zatražio da se let preusmjeri prema Singapuru zbog čega je došlo do tučnjave u kabini i ubojstva pilota. Kako otmičar nije znao upravljati zrakoplovom, Boeing 737 se srušio, a svi putnici poginuli.

22.07.2010. 23:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh