« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
osam godina

9/11 – legenda, mit ili jednostavno tragedija

Prošlo je već osam godina, a svijet još uvijek ne zna pravu istinu o događajima od 11. rujna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Osama bin Laden

,

11. rujna

,

9/11

,

njujorški blizanci

,

teorije zavjere

,

WTC zgrada 7

Kako god gledali na događaje u jutarnjim i popodnevnim satima 11. rujna 2001. godine, jedno je sigurno -  na taj je dan poginulo 2.993 ljudi, među njima i 19 otmičara aviona koji su se zabili u jedan od simbola New Yorka, Blizance Svjetskog trgovinskog centra.

Kronologija događaja otprilike se zna: četiri aviona oteta su nakon polijetanja prema prekooceanskim aerodromima, dva od njih su se zabila u tornjeve WTC-a u razmaku od pola sata. Treći se, navodno, zabio u zgradu Pentagona, dok je četvrti završio na polju nedaleko Shanksvilla u Pennsylvaniji umjesto u Bijeloj kući. Taj su let skrenuli putnici koji su svojom pobunom zbunili otmičare i na kraju srušili avion.

Dva sata nakon udara u prvi toranj, urušila se prvo jedna, a zatim i druga zgrada Blizanaca, povukavši sa sobom u smrt veliku količinu ljudi koji su zapeli i nisu uspjeli izaći, kao i velik broj „New York's finest", policajaca i vatrogasaca. Nakon toga srušila se i zgrada 7, koja je odmah izazvala kontroverze i sumnje u službenu verziju tragedije.

Već istog popodneva službeni su mediji optužili Al-Qaedu i Osamu bin Ladena za organizaciju i počela je najveća potjera za čovjekom u povijesti. Putovnica navodnog vođe otmičara pronađena je u ruševinama WTC-a (!!!?) i ratna mašinerija je pokrenuta. Afganistan je doživio razarajuće višednevno bombardiranje nakon kojeg je uslijedio pješački napad. Talibani, saveznici Osame bin Ladena, su potisnuti u brda, Osama navodno s njima, a od tada Afganistanom vladaju SAD.

No, niti osam godina kasnije Osama bin Laden nije uhićen, ne zna se gdje je, Afganistan je i dalje razrušen, 9/11 je postao najosporavaniji datum na svijetu. Američka je vlada provela opsežnu istragu i ustvrdila kako se sve dogodilo prema službenoj verziji.

Možda i jest, iako je čak 60% članova vladine radne skupine nakon objavljivanja zaključaka povukla svoju suglasnost na dokument kojim se optužuje čovjek u bespućima brda između Pakistana i Afganistana za provođenje najsofisticiranijeg i logistički fantastično odrađenog napada.

Razni su eksperti pokušali dati svoje objašnjenje događaja, više ili manje uspješno:

Istina o istinu u slučaju 9/11

9/11 - zavjera ili istina?

Kako više nitko u to ne vjeruje, pogledajte video Charlie Sheena u kojem on poziva novog američkog predjsjednika Obamu da ponovno otvori istragu kako bi se doznala istina.

Još jednom je potrebno naglasiti da, iako službene verzije izgledaju kao švicarski sir, a teorije zavjera stoje čvrsto kao stijena, sve to zapravo nije pretjerano važno. Činjenica da na svijetu postoje ljudi, bili oni u vladama ili planinama, koji su spremni pobiti tisuće na užasan način kako bi pokazali da su u pravu je strašna sama po sebi.

Stoga, slava poginulima. Onima koji su ih pobili, čija su produžena ruka bili zombiji isprana mozga za upravljačima aviona ... nadajmo se da postoji Pakao u kojem će gorjeti. Zauvijek.

11.09.2009. 00:51:49
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    DemolitionMan
    11.09.2009. 09:51
    Svijet itekako zna istinu - ne znaju je samo novinske agencije...Amerikanci su sami sebi srušili blizance i zgradu broj 7 kako bi imali opravdanje za uvođenje policijske države, odnosno napade na druge države - http://video.google.com/videoplay?docid=-3719259008768610598#
  2. avatar
    admin
    11.09.2009. 11:16
    ma znaju i novinske agencije... samo kaj ne smiju pisati o tome. al moja teorija zavjere je da su blizanci još tamo, samo su dali puno para Davidu Copperfieldu i pokojnom Stan Winstonu za specijalne efekte. zato je nastala globalna kriza. mislim da je to dobra teorija.
  3. avatar
    G_Gledic
    11.09.2009. 14:58
    Pih, kao da je njima ikad trebalo bilo kakvo opravdanje za bilo što.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh