« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NIJE VIDIO SJENU

Najpoznatiji svizac na svijetu najavio raniji dolazak proljeća

Po tradiciji koju su donijeli njemački doseljenici u SAD, ako svizac vidi svoju sjenu, odnosno kada je na Svijećnicu 2. veljače vedro, zima će trajati do polovice ožujka

Punxsutawney Phil an Svijećnicu ove godine nije vidio svoju sjenu
Punxsutawney Phil an Svijećnicu ove godine nije vidio svoju sjenu (Wikipedia)
Više o

proljeće

,

Punxsutawney Phil

,

svizac Phil

,

svijećnica

Najpoznatiji svjetski svizac, Punxsutawney Phil, iz istoimenog gradića u Pennsylvaniji, u srijedu nije vidio svoju sjenu, što znači da stanovnici sjevernoameričkog kontinenta mogu očekivati raniji dolazak proljeća. Na svečanosti, proslavljenoj u filmu "Beskrajan dan" s nenadmašnim Billom Murrayem, koja svakog 2. veljače privuče tisuće posjetitelja u Punxsutawney, gradić sa 6.100 stanovnika stotinjak kilometara sjeveroistočno od Pittsburgha, čelnici kluba punxsutawneyskog svizca u tradicionalnim frakovima i cilindrima, izvukli su glodavca iz jazbine u kojoj spava zimski san.

Po tradiciji koju su donijeli njemački doseljenici, ako svizac vidi svoju sjenu, odnosno kada je na Svijećnicu 2. veljače vedro, zima će trajati do polovice ožujka, a ako je ne vidi, proljeće će doći ranije. Kao i svake godine, tisuće turista i mještana unatoč jako lošem vremenu dobar su dio noći uz zabavni program čekali zoru i vrijeme (nešto iza sedam ujutro po mjesnom vremenu) da glodavac izađe iz svoje jazbine u kojoj spava zimski san i preko posebnog "prevoditelja sa sviščeva jezika" priopći pučanstvu koliko će još trajati zima.

Ova tradicija traje 120 godina, a ostalo zabilježeno 114 sviščevih prognoza. Rano proljeće svizac je dosad predvidio u svega u 14 slučajeva (12 posto), a točnost prognoza, po podacima meteoroloških služba, iznosi mu samo oko 40 posto. No, postotak mu je nešto uspješniji kada predviđa rano proljeće.


02.02.2011. 15:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh