« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NOVE NEVOLJE

Australce čeka oluja katastrofičnih razmjera, ciklon Yasi sve bliže

Zbog nadolazeće vremenske nepogode, a meteorolozi predviđaju vjetrove i do 400 kilometara na sat te 24-satne padaline

Ciklon Yasi toliko je velik da bi mogao prekriti gotovo čitav SAD
Ciklon Yasi toliko je velik da bi mogao prekriti gotovo čitav SAD (News.com.au)
Više o

ciklon Yasi

,

oluja Yasi

,

oluja u Australiji

,

oluja Queensland

,

Anna Bligh

,

tropska oluja Yasi

,

oluja Katrina

Gigantski ciklon Yasi, najviše, pete kategorije po jakosti, za nekoliko će sati stići do sjevernog Queenslanda i obrušiti se na urbana središta gdje živi više od 400.000 ljudi, a ukoliko zadrži sadašnju snagu kada prijeđe obalu biti će to najsnažniji ciklon koji je pogodio tu australsku saveznu državu od 1899., javljaju u srijedu agencije pozivajući se na Australski meteorološki institut, prenosi Hina.

Zbog nadolazeće vremenske nepogode, a meteorolozi predviđaju vjetrove i do 400 kilometara na sat te 24-satne padaline, zatvorena su postrojenja za preradu bakra i nikla, a obustavljen je i izvoz šećera i ugljena zbog čega je moguć veliki porast cijena šećera, bakra i ugljena na svjetskim tržištima. "Suočavamo se s olujom katastrofičnih razmjera", upozorila je premijerka Queenslanda Anna Bligh. Inženjeri su također upozorili da bi Yasi mogao otpuhati i tzv. "kuće otporne na oluju" pa su i vlasnici tih "sigurnih kuća" odlučili sigurnost naći u skloništima. U evakuacijskim je centrima trenutno nakrcano oko 11.000 ljudi, a premijerka Bligh je izdala posljednje upozorenje i poručila da je sada "vrijeme da se svako kretanje i evakuacija privedu kraju".

Pogledajte kako bi to izgledalo kad bi ciklon Yasi bio u Europi:

Satelitske slike pokazuju da je Yasi golema tropska oluja koja pokriva područje veće od Italije ili Novog Zelanda. Najveća prijetnja životima ljudi, ocjenjuju stručnjaci, biti će nalet vode čija će se razina podići do sedam metara iznad uobičajene razine mora. Naime, oluja bi mogla udariti i za vrijeme plime.

Rudnici, željeznice i luke za ugljen su sve zatvorene jer bi oluja mogla pogoditi područja koja su stotinama kilometara udaljena od obale. Time bi ruralna i rudarska područja mogla pretrpjeti veliku štetu samo nekoliko mjeseci nakon razornih poplava. Za goleme gubitke pripremaju se i australski farmeri. Na putu ciklona Yasi su gradovi Cairns, Townsville i Mackey, vrlo popularna turistička odredišta nasuprot Velikog koraljnog grebena koji je također ugrožen. Vojska u tom području pomaže u evakuaciji 40.000 ljudi, uključujući i pacijente iz dviju bolnica u Cairnsu. Koliko je ciklon snažan pokazuje činjenica da ga meteorolozi uspoređuju s uraganom Katrina koji je 2005. razrušio New Orleans. Stručnjaci smatraju da su "rađanju" Yasia "kumovale" rekordne temperature oceana i vremenska pojava La Nina, no odbijaju ustvrditi da postoji direktna veza između tog zastrašujućeg ciklona i klimatskih promjena. Queensland čini petinu sveukupnog australskog gospodarstva.

02.02.2011. 14:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh