« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SVRŠETAK JEDNE ERE

Hosni Mubarak - 30 godina vladavine čvrstom rukom

Mubarak je postao četvrti predsjednik Egipta u listopadu 1981. godine pošto je njegov prethodnik Anvar el-Sadat ubijen u atentatu

Hosni Mubarak prije dvije godine bio je i u Hrvatskoj kada se sastao s tadašnjim predsjednikom Mesićem
Hosni Mubarak prije dvije godine bio je i u Hrvatskoj kada se sastao s tadašnjim predsjednikom Mesićem (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Hosni Mubarak

,

Egipat

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak (82), čiju ostavku već danima traže stotine tisuće prosvjednika na ulicama Kaira, čvrstom rukom vlada Egiptom već gotovo trideset godina, uspješno gušeći snažnu islamističku oporbu i održavajući dobre odnose sa Zapadom i Izraelom, prenose svjetski mediji, javlja Hina. Mubarak je postao četvrti predsjednik Egipta u listopadu 1981. godine pošto je njegov prethodnik Anvar el-Sadat ubijen u atentatu. Malo je tko tada očekivao da će Mubarak, slabo poznati Sadatov potpredsjednik, ostati na vlasti tako dugo, prenosi BBC.

Njegov je predsjednički mandat najduži u modernoj povijesti Egipta - od svrgavanja monarhije 1950-tih godina - duži od vladavine arhitekta egipatske republike Gamala Abdela Nasera, i njegova nasljednika Sadata, koji je ubijen pošto je sklopio mir s Izraelom. Mubarak je po preuzimanju vlasti nastavio provoditi politiku dobrosusjedskih odnosa s Izraelom, istodobno gušeći islamističku oporbu, što mu je donijelo potporu Zapada. Sjedinjene Države smatrale su Egipat svojim važnim bliskoistočnim saveznikom i Mubarakovu režimu slale znatnu gospodarsku i vojnu pomoć.

Egipatski predsjednik, kojeg su analitičari proglašavali "modernim egipatskim faraonom", ustrojio je snažan represivni aparat koji je pod kontrolom držao oporbene skupine, među kojima i najsnažniju islamističku skupinu Muslimansko bratstvo.

Sloboda izražavanja i okupljanja bila su ograničena, a kritičari vlasti rutinski su zatvarani. Ipak, kako je Mubarak sužavao prostor za legitimnu političku kritiku, nekad uglavnom sekularno egipatsko društvo posljednjih je desetljeća postalo sve više islamizirano, ocjenjuje New York Times. Sadata su ubili islamistički militanti na vojnoj paradi u Kairu, a Mubarak, koji je na svečanoj tribini sjedio pokraj njega, samo je srećom preživio taj napad. Od tada je Mubarak preživio šest atentata, a najozbiljniji pokušaj ubojstva preživio je 1995. godine tijekom Afričkog summita u Adis Abebi kada je napadnuto njegovo vozilo.

Hosni Mubarak rođen je 1928. u malom selu u pokrajini Menofiji nedaleko od Kaira. Svoj je privatni život uvijek držao podalje od javnosti, a poznato je da je oženjen Suzanne Mubarak i da ima dvojicu sinova, Gamala i Alu. Završio je zrakoplovnu akademiju i obuku za vojnog pilota. Tijekom karijere u zračnim snagama obavljao je brojne dužnosti, a vrhunac je doživio 1972. kad je imenovan zapovjednikom egipatskog ratnog zrakoplovstva. U travnju 1975. postao je Sadatov potpredsjednik i tu je dužnost lojalno obavljao do preuzimanja predsjedničkog položaja 1981. Mubarak nikada nije pio ili pušio, i prati ga reputacija radoholičara koji vodi zdrav život.

02.02.2011. 16:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh