Najfiniji božićni kolači iz cijelog svijeta
Isprobajte odlične recepte za trokute od lješnjaka, španjolski kruh, afričke kolače, kolače od đumbira i klokan-kekse
Ako su vam dosadili kolači koje pečete iz godine u godinu, predlažemo da isprobate fine božićne recepte iz Austrije, SAD-a, Južne Afrike, Australije i Španjolske.
Austrija - Lješnjak trokuti
Austrijanci se vole držati tradicije, a Božić bez trokuta od lješnjaka je gotovo nezamisliv. Sastojci za tijesto: 225 g brašna, mala žlica praška za pecivo, 100 g šećera, pakiranje vanilin šećera, jedno jaje, žlica vode, 100 g omekšalog maslaca. Sastojci gornji sloj: 150 g maslaca, 150 g šećera, 2 pakiranja vanilin šećera, 3 žlice vode, 100 g mljevenih lješnjaka, 200 g listića lješnjaka, 3 žlice pekmeza od marelica. Za preljev: 100 g čokolade.
Priprema: Zamijesiti sve sastojke za tijesto te ga izvaljati u više duguljastih oblika i položiti na lim za pečenje. Ravnomjerno premazati pekmezom. Redom izmiksati navedene sastojke za gornji sloj i odložiti na 10 minuta te rasporediti po tijestu s pekmezom. Peći 25 minuta 180 na stupnjeva. Ostaviti da se ohladi 20-tak minuta i izrezati trokute (veličine 8x8 cm). Vrhove trokuta namočiti u otopljenu čokoladu.
SAD - Kolačići od đumbira
Svaka obitelj ima svoj recept za cookiese od đumbira koji ne smiju nedostajati na tradicionalnom američkom božićnom stolu. Sastojci: velika žlica naribanog đumbira, 75 g maslaca, 120 g šećera, pakiranje vanilin šećera, jaje, 2 žlice mlijeka, 275 g brašna i 1 žlica praška za pecivo.
Priprema: Đumbir naribati na sitne trakice i pomiješati ga s maslacem, šećerom, vanilin šećerom, jajem i mlijekom. Potom dodati brašno i prašak za pecivo te razvaljati tijesto (4-5 mm) i izrezati oblike po želji (najčešće krugove promjera 3-4 cm). Peći 12 minuta na 175 stupnjeva.
Španjolski kruh
Ne radi se, kao što ime kaže, o kruhu nego finom, laganom kolaču s okusom badema. Sastojci: 125 g brašna, 125 g maslaca, pakiranje vanilin šećera, prstohvat soli, žutanjak, žlica bijelog vina, žlica slatkog vrhnja, 2 bjelanjka, 100 g šećera u prahu, 50 g grubo mljevenih badema.
Priprema: Pomiješati brašno, maslac, vanilin šećer, sol, žutanjak, bijelo vino i vrhnje te ostaviti da odstoji 60 minuta. Bjelanjke istući u snijeg i polako dodavati šećer u prahu, a potom i bademe. Razvaljati tijesto i ravnomjerno premazati smjesom od bjelanjka, šećera i badema. Izrezati 3x5 centimetra velike pravokutnike. Peći 17 minuta na 200 stupnjeva.
Južna Afrika - Afrički kolačići
Zajedno s doseljenicima iz Europe božićni običaji stigli su sve do Južne Afrike. Afrički kolačići, tzv. Soetkoekies egzotična su varijanta nama poznatih kolača. Bogati su aromatičnim začinima i imaju doista jedinstven okus. Sastojci: 300 g brašna, 200 g smeđeg šećera, 100 g maslaca, 100 g grubo nasjeckanih badema, 3 jaja, pola žlice praška za pecivo, pola žlice vinskog praška za pecivo (Weinstein), žlica cimeta, pola žlice naribanog đumbira, pola žlice muškatnog oraščića, pola žlice mljevenih karanfila, 50 ml crnog vina.
Priprema: Brašno, vinski prašak, začine, šećer i bademe pomiješati, dodati crno vino, maslac i jaja. Koristiti dvije žlice za oblikovanje manjih kuglica te ih rasporediti po limu za pečenje (ostaviti između dovoljno razmaka). Peći 10-15 minuta na 180 stupnjeva.
Australija - Klokan-keksi
Iako u Australiji nema klasičnog zimskog ugođaja, ulice su prigodno okićene, sviraju se božićne pjesme, peku kolači i dijele darovi. Poseban specijalitet su Chokky Rocks, klokan-keksi koji s klokanima zapravo nemaju puno dodirnih točaka. Sastojci: 250 g maslaca, 180 g šećera, 2 jaja, pakiranje vanilin šećera, 350 g brašna, pola pakiranja praška za pecivo, velika šalica Cornflakesa, 100 g nasjeckane čokolade, 125 g grožđica.
Priprema: Izmiksati maslac, šećer, jaja, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo. Dodati cornflakes, grožđice i čokoladu. Po limu za pečenje rasporediti kuglice veličine oraha. Peći 15-20 minuta na 180 stupnjeva.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar