« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
MYTHBUSTERS

Najčešće zablude o maslinovom ulju

Maslinovo ulje je zdravo, ukusno i odlično paše uz raznu hranu, no uz njega se vežu neki mitovi koje vrijedi poslati u mirovinu

(Shutterstock)
Više o

maslinovo ulje

,

mitovi

,

zablude

Maslinovo ulje neosporno je izuzetno zdravo i može se preporučiti kao najvažnije ulje u vašoj kuhinji, no uz njega se često vežu mitovi koje je potrebno na vrijeme osporiti kako biste stvarno uvijek imali najbolje moguće ulje.

Krenimo od trgovina, u kojim je ulje, pogotovo uvozno, često staro i po tri godine. Ne kupujte takva ulja već samo ona na kojima je jasno istaknuta godina berbe. Jednako tako, mit je da se kvalitetno ulje čuva za salate i ostale varijante sirove upotrebe, dok se jeftinije koristi za kuhanje.

Što je ulje svježije, lakše podnosi termičku obradu i ne gubi na kvaliteti, pa će i hrana biti zdravije pripremljena i ukusnija. Što se tiče čuvanja, ne mora nužno biti u staklu jer je limena ambalaža jednako dobra, važno je da boca ne bude prozirna već od tamnog stakla kako svjetlo ne bi promijenilo strukturu ulja. Iz istog ga je razloga najbolje čuvati u smočnici kako bi što manje bilo izloženo svjetlu.

Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje ne mijenja strukturu i na 200 stupnjeva Celzijusa u slučaju da je kvalitetno, što znači da ga možete koristiti za dinstanje hrane bez problema. Ipak, ne zaboravite da je ono izuzetno kalorično, više od biljnog ulja, iako je istovremeno neusporedivo zdravije jer ima visok udio antioksidansa i niske razine kolesterola. 

Za kraj, kakav okus ima dobro maslinovo ulje? Pa, gorak koji pali jezik, ako je stvarno čisto i svježe.

13.12.2013. 18:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh