« Fun
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
TRAŽITE POSAO?

Najčudniji poslovi iz prošlosti

Ni jedan posao nije lagan, ali neki poslovi iz prošlosti teško da bi danas našli kandidate.

Urinatores
Urinatores (free.imd.it)
Više o

posao

,

opasni poslovi

,

poslovi iz prošlosti

,

teški poslovi

Vjerojatno ne volite svoj posao, ali u usporedbi s nekim opasnim poslovima ili još gore, u današnje vrijeme biti bez posla, možete se smatrati sretnima što uopće imate svoj posao. Kako biste se tek osjećali da ste imali jedan od ovih poslova:

1. Dečko za šibanje

Tijekom 17 stoljeća u Engleskoj smatralo se kako je za djecu batina izašla i raja, pogotovo kad je u pitanju edukacija. Naravno i mali kraljevići su morali učiti kako bi postali pravi kraljevi. No, s obzirom da je kraljevska krv smatrana božanskom, mali budući kralj nije smio dobiti batine ni kad bi ih dobrano zaslužio. Rješenje toga problema pronašlo se u dječaku za šibanje. Kad bi kraljević zgriješio, dječak za šibanje dobio bi umjesto njega. Zanimljivo je da je taj dječak bio netko od plemstva i živio je stalno s malim kraljevićem pa je vjerojatno na neki način i nastojao spriječiti prestolonasljednika u nestašlucima za koje bi bio on kažnjen.

2. Gimnaziarh

Gimnaziarh - čistači u vježbaonicamaPosebno popularno zanimanje u staroj Grčkoj bilo je biti sportaš. To bi značilo i da su svi ti sportaši trebali nekoga tko bi ih nakon napornog treninga okupao, a pri tome ne mislimo na tuš. Pranje u to vrijeme podrazumijevalo je mazanje uljima i zatim trljanje ručnicima dok koža ne bi bila čista. Nakon toga ostala bi gomila mrtve kože i prljavštine koju je trebalo počistiti. Khm, nije baš ugodan posao, ali s obzirom kakvu čast su imali sportaši u to vrijeme i onaj tko bi ih čistio bio bi vrlo cijenjena osoba. Malu satisfakciju imali su u tome što su imali dugačke štapove kojima bi lupali sportaše po glavi kad ne bi bili dovoljno dobri. E, to je bila motivacija!

3. Urinator

Nemojte odmah pomisliti s gađenjem jadni ljudi, ovaj posao nema veze s urinom. Riječ urinator potječe iz latinskog urinare (lat. zaroniti u vodu) što znači ronilac. Oni su bili vojnici koji su izvodili podvodne sabotaže na neprijateljskim brodovima, ali bi kupili i vrijedne stvari sa potopljenih brodova. Problem ovog posla bio je, vjerovali ili ne, zagađene vode!

4. Kucač

Kucač - hodajući alarm Ovaj specifični posao nastao je u Engleskoj i Irskoj tijekom najranijih dana industrijske revolucije. Umorne radnike nakon 16 sati rada trebalo je probuditi ranom zorom za sljedeći radni dan prije nego je izumljen sat s alarmom. Kucač bi za nekoliko penija išao s dugim štapom i lupao njime  radnicima po prozoru dok se ne bi probudili. Baš nas zanima da li je gađanje ciglom u glavu bila preteča snooze opcije?

5. Klaun za sprovode

U drevnom Rimu, ovo je bio vrlo ozbiljan posao. Klauni su se oblačili u odjeću mrtve osobe, nosili glinenu masku i plesali oko sprovoda pričajući loše šale. Radeći lakrdiju od nečije smrti udobrovoljavali su bijesne duhove podzemlja. Oni najpoštovaniji klaunovi imali su čast raditi lakrdiju na sprovodu samog cara. 

Pročitajte i ovo:

Cool poslovi koji to zapravo nisu

Zanimanja koja najčešće dovode do razvoda ili prekida veze

06.08.2011. 13:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski
    06.08.2011. 13:28
    urinator lol
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh