« Život
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
PAZI ŠTO RADIŠ!

Zanimanja koja najčešće dovode do prekida ili razvoda

Poslovi koji uključuju čestu interakciju s ljudima, stres, prekovremeni i noćni rad te tjelesni dodir spadaju u sferu najrizičnijih čimbenika koji dovode do razvoda ili prekida

Plesači
Plesači (Shutterstock)
Više o

razvod

,

posao

,

zanimanja

,

profesije

,

sportaš

,

prekid

,

poslovi

,

kasino

,

nutritivne vrijednosti

,

teretane

,

zaraze

,

golovi

,

fisija

,

tuga

Ako vaš partner ima zanimanje koje uključuje pomaganje drugima i dodirivanje, budite oprezni - šanse da vas prevari ili ostavi su velike. Ugostiteljski djelatnici i osobe kojima je profesija pomaganje drugima nerijetko se suočavaju s opcijom razvoda braka ili prekida veze. Koji su to, dakle, najopasniji poslovi u gore opisanom smislu?

 1. Plesačica (43 posto)
 2. Barmen (38 posto)
 3. Fizioterapeut/maser (38 posto)
 4. Djelatnik u kasinu (34 posto)
 5. Stručnjak u području video igrica (31 posto)
 6. Telefonski operater (29 posto)
 7. Medicinska sestra (28 posto)
 8. Zabavljač, sportaš (28 posto)
 9. Nosač prtljage (28 posto)
 10. Teleprodavač (28 posto)
 11. Konobar (27 posto)
 12. Spremačica/sobarica (26 posto)

(u zagradama su u postotcima navedene stope razvoda po profesiji)

Kako i zašto?

Nije poznato jesu li navedeni poslovi izravno odgovorni za razvode ili su tim poslovima jednostavno skloni nestabilni ljudi. Profesionalni plesači, sportaši i zabavljači imaju veće šanse da prevare svoje partnere jer često rade daleko od kuće i uvijek ih okružuju obožavatelji (tako se barem pravdao Tiger Woods).

Zanimanja medicinska sestra, fizioterapeut/maser podrazumijevaju više stresa u radnoj okolini, prekovremene sate, manje vremena s obitelji. Konobari, spremačice, nosači prtljage, djelatnici kasina također rade vrlo stresne poslove, često u kasne sate s neurednim radnim vremenom. Često dolaze u kontakt s ljudima koji dolaze na odmor, koji imaju novca, vremena i želje za avanturama.

Bez obzira o kojoj se profesiji radilo, najviše razvoda je među ljudima koji se bave iznimno stresnim poslovima na kojima su iskušenja svakodnevna (druge žene/muškarci, kockanje, alkohol. itd.). Poslovi koji podrazumijevaju putovanja, prekovremeni rad i puno stresa također mogu dovesti do razvoda jer su partneri predugo udaljeni. provođenje više vremena sa suradnicima nego s vlastitim supružnikom ili partnerom nije jedini čimbenik koji vodi k prekidu. Jedan od najvećih uzročnika je i ekonomski pritisak.

Ako niste u mogućnosti spojiti kraj s krajem, to vas može dovesti pod pritisak kojeg je nemoguće izbjeći (na primjer, osjećaj da morate zarađivati još više). Međutim, i visoko plaćeni izvršni direktori mogu doći pred razvod zbog pritiska na poslu.

Noćni rad je također jedan od čimbenika koji utječe na stopu razvoda - bračna intima pati, dolazi do osjećaja zapostavljenosti i usamljenosti. Na kraju, mnoga od ovih zanimanja uopće i nisu dovoljno plaćena što samo dovodi do većeg stresa u braku ili vezi.

Spomenuti zaključci rezultat su usporedbe podataka o stopi razvoda među policijskim službenicima u odnosu na druga zanimanja; detalji usporedbe objavljeni su u američkom Časopisu za policiju i kriminalnu psihologiju.

14.10.2010. 23:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh