Metro-portal.hr

objavljeno 06.08.2011. 13:00:00
TRAŽITE POSAO?

Najčudniji poslovi iz prošlosti

Ni jedan posao nije lagan, ali neki poslovi iz prošlosti teško da bi danas našli kandidate.

Urinatores
Urinatores (free.imd.it)

Vjerojatno ne volite svoj posao, ali u usporedbi s nekim opasnim poslovima ili još gore, u današnje vrijeme biti bez posla, možete se smatrati sretnima što uopće imate svoj posao. Kako biste se tek osjećali da ste imali jedan od ovih poslova:

1. Dečko za šibanje

Tijekom 17 stoljeća u Engleskoj smatralo se kako je za djecu batina izašla i raja, pogotovo kad je u pitanju edukacija. Naravno i mali kraljevići su morali učiti kako bi postali pravi kraljevi. No, s obzirom da je kraljevska krv smatrana božanskom, mali budući kralj nije smio dobiti batine ni kad bi ih dobrano zaslužio. Rješenje toga problema pronašlo se u dječaku za šibanje. Kad bi kraljević zgriješio, dječak za šibanje dobio bi umjesto njega. Zanimljivo je da je taj dječak bio netko od plemstva i živio je stalno s malim kraljevićem pa je vjerojatno na neki način i nastojao spriječiti prestolonasljednika u nestašlucima za koje bi bio on kažnjen.

2. Gimnaziarh

Gimnaziarh - čistači u vježbaonicamaPosebno popularno zanimanje u staroj Grčkoj bilo je biti sportaš. To bi značilo i da su svi ti sportaši trebali nekoga tko bi ih nakon napornog treninga okupao, a pri tome ne mislimo na tuš. Pranje u to vrijeme podrazumijevalo je mazanje uljima i zatim trljanje ručnicima dok koža ne bi bila čista. Nakon toga ostala bi gomila mrtve kože i prljavštine koju je trebalo počistiti. Khm, nije baš ugodan posao, ali s obzirom kakvu čast su imali sportaši u to vrijeme i onaj tko bi ih čistio bio bi vrlo cijenjena osoba. Malu satisfakciju imali su u tome što su imali dugačke štapove kojima bi lupali sportaše po glavi kad ne bi bili dovoljno dobri. E, to je bila motivacija!

3. Urinator

Nemojte odmah pomisliti s gađenjem jadni ljudi, ovaj posao nema veze s urinom. Riječ urinator potječe iz latinskog urinare (lat. zaroniti u vodu) što znači ronilac. Oni su bili vojnici koji su izvodili podvodne sabotaže na neprijateljskim brodovima, ali bi kupili i vrijedne stvari sa potopljenih brodova. Problem ovog posla bio je, vjerovali ili ne, zagađene vode!

4. Kucač

Kucač - hodajući alarm Ovaj specifični posao nastao je u Engleskoj i Irskoj tijekom najranijih dana industrijske revolucije. Umorne radnike nakon 16 sati rada trebalo je probuditi ranom zorom za sljedeći radni dan prije nego je izumljen sat s alarmom. Kucač bi za nekoliko penija išao s dugim štapom i lupao njime  radnicima po prozoru dok se ne bi probudili. Baš nas zanima da li je gađanje ciglom u glavu bila preteča snooze opcije?

5. Klaun za sprovode

U drevnom Rimu, ovo je bio vrlo ozbiljan posao. Klauni su se oblačili u odjeću mrtve osobe, nosili glinenu masku i plesali oko sprovoda pričajući loše šale. Radeći lakrdiju od nečije smrti udobrovoljavali su bijesne duhove podzemlja. Oni najpoštovaniji klaunovi imali su čast raditi lakrdiju na sprovodu samog cara. 

Pročitajte i ovo:

Cool poslovi koji to zapravo nisu

Zanimanja koja najčešće dovode do razvoda ili prekida veze

06.08.2011. 13:00:00
http://metro-portal.hr/najcudniji-poslovi-iz-proslosti/62019/