« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MEDIJSKO ORUŽJE

Teroristi sve više ljudi novače putem interneta

Slučaj Amerikanke koja je preko društvenih mreža pokušala organizirati ubojstvo švedskog karikaturista potaknuo je mnoga pitanja

(Shutterstock)
Više o

internet

,

terorizam

,

Al Qaida

,

Al-Kaida

,

društvene mreže

,

džihad

,

Lars Vilks

,

Colleen LaRose

,

Jihad Jane

,

online terorizam

,

Jarret Brachman

,

Rusty Shackleford

,

Jawa Report

Stručnjaci kažu da al Qaida sve više za terorizam koristi društvene mreže na internetu, a posljednji je slučaj Amerikanke Colleen LaRose.

LaRose je postala neslavna zbog svog internetskog pseudonima ''JihadJane'', a u petak će se pojaviti na američkom saveznom sudu pod optužbom da je planirala ubojstvo švedskog karikaturista Larsa Vilksa. Kako bi to učinila, navodno je za novačenje koristila društvene mreže poput YouTubea.

Jarret Brachman savjetuje se s američkim pravosudnim organima i obavještajnim agencijama o online medijskoj strategiji al Qaide. On kaže kako su društvene mreže u velikom fokusu al Qaide.

''Postoji velik broj internetskih džihadista koji prenose al Qaidine video snimke te radikaliziraju ljude i šire strast džihadizma na YouTubeu. Imate sve gluplje ljude koji su sve snažniji'', kaže Brachman. Pojedince poput  Colleen LaRose nazvao je jihobbyistima (jihobbyist - džihad + hobi).

Prema optužnici otkrivenoj prošlog tjedna, LaRose, inače 46-godišnja žena iz predgrađa Philadelphije, planirala je ubojstvo kao odgovor na karikaturistov crtež proroka Muhameda kao psa, koji velik broj Muslimana smatra blasfemijom.

Rusty Shackleford, koji objavljuje The Jawa Report - blog koji traga za radikalnim džihadističkim aktivistima od 2004. - kaže da je LaRose bila nisko na njegovom popisu.

Grupe poput ove Shacklefordove koje su pratile La Rose, označavaju video snimke kako bi pokušali usporiti video distributere džihadista. Jedan od distributera je, primjerice, as-Sahab, službeno medijsko oružje al Qaide.

LaRose je imala desetke korisničkih računa koji su obustavljeni, ali svaki put bi napravila nove račune i ponovno objavljivala video snimke, kaže Shackleford.

Njezine početničke taktike vjerojatno su saveznim vlastim omogućile da ju pronađu.

''Ako je pokušala sakriti svoje tragove, to joj je išlo vrlo loše'', zaključuje Shackleford.

Piše: James Kirk/Metro US
19.03.2010. 17:32:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh