« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ZDRAVO I FINO

Najbolji brzi recepti za samce

Recepti koji su kao stvoreni za ljude s malo vremena i volje za kuhanjem - wok, pasta i juha

Wok je obavezan u kuhinji
Wok je obavezan u kuhinji (Shutterstock)
Više o

samci

,

recepti

,

fini recepti

,

pesto

,

wok

,

najbolji recepti

,

recepti za samce

Želite se dobro najesti bez previše pompe u kuhinji? Nema problema. Predlažemo vam pet zdravih jela koja možete napraviti u svega 15-30 minuta. Raznolika su i bogata povrćem, a osnovne sastojke možete duže čuvati kod kuće pa vam uvijek stoje na raspolaganju.

Pasta i pesto
Idealan obrok za hitne slučajeve. Gotovo je u svega desetak minuta koliko vam treba da skuhate tjesteninu. Ukusan pesto različitih okusa možete kupiti gotov i čuvati u hladnjaku ili napraviti vlastiti preko vikenda kada imate više vremena.  Priprema: Skuhajte tjesteninu po izboru, pomiješajte ju s nekoliko žlica pesta i posipajte parmezanom - gotovo.

>>Recept za fini domaći pesto

Juha od povrća
S vremena na vrijeme treba pojesti "nešto na žlicu", upozoravaju nas mame i bake. Mladi ljudi danas nisu skloni kuhanju juha pa posežu za juhama iz vrećice ili ih potpuno izbacuju iz jelovnika. Međutim, iznimno je jednostavno pripremiti vlastitu juhu od povrća, a viškovi se mogu sačuvati za dan kasnije ili zamrznuti.

Priprema: Narežite povrće po izboru (npr. 100 g bundeve za jednu osobu) na kockice. Nasjeckajte manji luk i popržite ga na ulju, dodajte kockice bundeve te zalijte goveđom kockom otopljenom u litri vode. Ostavite da kuha nekoliko minuta, posolite, popaprite, izmiksajte i pomiješajte s 50 g vrhnja za kuhanje.

Brzinski odrezak
Dobro istucite komad mesa kako bi bio što tanji (što je odrezak tanji to mu kraće treba na vatri). Isperite ga, obrišite te popržite s obje strane oko dvije minute. Začinite po želji. Kao prilog si za to vrijeme možete pripremiti rižu ili salatu, a preporuča se i povrće koje možete lagano popržiti s češnjakom u maslinovom ulju - narežite nekoliko rajčica i tikvica na kockice te ubacite u tavu zajedno s maslinovim uljem, dva režnja češnjaka, grančicom timijana ili ružmarina na deset minuta.

Wok
Wok se ubraja među obaveznu kuhinjsku opremu samaca. Savršen je za pripremu finih jela od povrća koja u woku ne gube na hranjivim vrijednostima. Wok ujedno dopušta mnogo kreativnosti u pripremi pa se tako možete igrati različitim povrćem i mesom te umacima, curryjem i drugim začinima. Narežite meso na trakice te povrće na kockice (odlično je i već narezano zamrznuto povrće). Ubacite prvo meso u wok i popržite ga, zatim najveće komade najtvrđeg povrća pa najmanje i najmekanije. Zalijte soja umakom i začinite po želji, poslužite s rižom ili azijskom tjesteninom.

Spaghetti aglio e olio
Još jedno brzo, ukusno talijansko jelo, a sastojke najčešće uvijek imamo kod kuće - tjesteninu, češnjak i maslinovo ulje. Dok špagete kuhaju, narežite češnjak na ploške i popržite ga na maslinovom ulju uz laganu vatru. Na kraju dodajte žlicu vode u kojoj su se kuhale špagete, malo peršina, sol i papar. Pomiješajte s kuhanim špagetima. Dobar tek.

24.11.2012. 08:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh