« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
ZDRAVO

Najbolje namirnice za detoksikaciju organizma

Kako smo svi jedinstveni, tako i naš organizam ima svoje favorite u prehrani koji najbolje djeluju

Detoksikacija je nužna za zdravlje
Više o

detoksikacija

,

alge

,

jabuke

,

đumbir

,

artičoka

,

maslačak

,

repa

,

funkcija jetre

Bez obzira na činjenicu da svatko ima svoj ukus i omiljene namirnice koje nam čine dobro, postoji grupa namirnica koje djeluju svima. Detoksikacija organizma važna je stvar pomoću koje svom tijelu dajemo priliku da se pročisti i odmori od svakodnevne borbe s toksinima. Donosimo listu namirnica koje jednostavno ne smijete propustiti uvrstiti u svoju prehranu kako biste pročistili tijelo.

Repa

Najkvalitetnija namirnica u ovoj kategoriji, prepuna beta karotena i vitamina B3, B6 i C. Uz to, predstavlja snažan izvor magnezija, cinka, kalcija i željeza, elemenata koji su ključni u procesu detoksikacije organizma. Repa djeluje i na zdravlje žuči i jetre, organa koji imaju najveću ulogu u otklanjanju toksina iz tijela.

Alge

Morska trava sadrži velik broj antioksidansa koji pomažu u alkalizi krvi, a ujedno osnažuju probavni trakt. Alge uspješno apsorbiraju toksine, vežu ih na sebe i na taj način čiste tijelo, a ništa manje važna činjenice jest da ljudska krv sadrži velik broj minerala koje alge, zbog svog oceanskog podrijetla, imaju u sebi.

Jabuke

Možda na prvi pogled najobičnija namirnica na ovom popisu, no jabuke su odličan izvor vlakana, vitamina, minerala, bioflavonoida i terpenoida, koji svi redom pomažu u detoksikaciji organizma. Naravno, preporučuje se nabavka organski uzgojenih jabuka koje nisu špricane, jer s neorganskim jabukama u tijelo unosimo golemu količinu pesticida.

Češnjak

Bijeli luk je izuzetno snažan prirodni antiseptik i antibiotik, koji uništava mikrobe i reducira količinu toksina u organizmu. Kako su veće količine teške za želudac, preporučuje se kombiniranje s nekim namirnicama koje će olakšati unos, poput svježeg sira s vrhnjem.

Maslačak

Bogat nutrijentima, maslačak bi trebao biti osnovni element svake zdrave prehrane. Sam po sebi, maslačak je superantioksidant koji uspješno čisti probavni trakt i utječe na obnovu stanica jetre. Listići maslačka najčešće se koriste kao dodatak salatama.

Sjeme lana

Pri detoksikaciji je bitno da se proces odvija na pravi način. Sjeme lana je odličan izvor vlakana i omega 3 ulja, što ga čini jednom od najvažnijih namirnica u procesu detoksikacije. Uobičajen način uzimanja je jutarnja kašika lanenih sjemenki s limunovim sokom, koji će osim ukusa poboljšati rastvaranje sjemenki u želucu.

Brokula

Brokula oslobađa važne fitokemikalije tijekom procesa žvakanja i varenja, a jedna od zvijezda je sulforofan, kojeg najviše ima u cvijetu brokule. Uz to, ukusan je i dobro se kombinira s raznim namirnicama, kako kuhan tako i svjež. Najčešće se, ipak, koristi kao osnovni sastojak ukusnih krem juha.

Limun

Glavna karakteristika limuna je stimulacija oslobađanja enzima koji će toksine pretvoriti u tekućine u svrhu lakšeg izbacivanja iz tijela. Kao i sjemenke lana, najbolje ga je koristiti ujutro, kao laganu limunadu bez šećera, što će izbalansirati kiselost hrane koju unosimo tijekom dana u organizam.

Artičoka

Artičoke osim jedinstvenog okusa imaju i blagotvorno djelovanje na žuč i jetru, ključne organe u procesu detoksikacije. Utječe na proizvodnju žuči i štite jetru od propadanja, a ne treba zanemariti niti činjenicu da su artičoke prirodni diuretik.

Đumbir

Đumbir ima aktivni sastojak kurkumin koji mu daje žutu boju, a najkvalitetnije djeluje na jetru i poremećaje probave.

12.06.2011. 23:17:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh