« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
FOREVER YOUNG

Pilula protiv starenja dolazi za deset godina?

Starenje bez uobičajenih bolesti za treće doba omogućit će kvalitetu života i u poznim godinama

Hoćemo li biti vitalni i u stotoj?
Više o

vječna mladost

,

pilula za mladost

,

protiv starenja

Vječna mladost oduvijek je tema o kojoj je teško raspravljati, jer bolesti i nemoć koje dolaze s godinama frustriraju ljude od srednjeg vijeka. Sada su stručnjaci za starenje sigurni da su na tragu lijeka koji bi omogućio ne samo produljenje života, nego i dostojanstveno starenje u punoj snazi.

Genetika je u zadnjih desetak godina toliko napredovala da su pronađeni ključni geni povezani s dugovječnošću i zdravljem, a istraživanja na životinjama pokazala su da je moguće utjecati na njih. Jedan od nevjerojatnih primjera napretka znanosti je istraživanje koje je provela ekipa stručnjaka na Harvardu, pomladivši miša po uzoru na film Neobična priča o Benjaminu Butoonu.

Na početku eksperimenta koža, mozak i ostali organi miševa bili su jednaki kao kod osobe stare 80 godina. Nakon što su dva mjeseca uzimali lijek koji je utjecao na ključne enzime, organizam miševa uključenih u eksperiment izgradio je toliko novih stanica da se tijelo gotovo u potpunosti pomladilo. Štoviše, na početku su ti miševi bili neplodni, da bi na kraju eksperimenta iznjedrili brojno potomstvo.

Druga su istraživanja pokazala da lančane reakcije u tijelu koje uključuju inzulin i povezane hormone imaju ključni utjecaj na zdravlje i starenje, tako da su zapravo sva istraživanja vezana uz dijabetes dala lijekove koje se može pretvoriti u lijekove protiv starenja.

Princip je zamišljen tako da bi se lijekovi trebali početi uzimati kada osoba dođe u srednje godine, kako bi se pomoću njih spriječila pojava bolesti koje su nuspojave starenja i koje zapravo uzrokuju daljnje propadanje ljudskog tijela. Prema optimističnim najavama vodećih stručnjaka, ovakvi bi lijekovi trebali biti dostupni za desetak godina. 

11.06.2011. 09:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh