« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 5 mjeseci i 12 dana
SAVJETI

Najbolja hrana za zdravlje prostate

Nedavne studije otkrivaju da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, posebice DHA, može usporiti rast raka prostate

Što bi trebali jesti?
Što bi trebali jesti? (Arhiva)
Više o

rak prostate

,

prostata

,

voće

,

povrće

,

zdravlje prostate

Studeni je posvećen podizanju svijesti o raku prostate. Procjenjuje se da će jedan od osam muškaraca dobiti dijagnozu raka prostate, što je zabrinjavajući podatak. Zato ne treba zanemariti životne navike na koje možemo utjecati radi zdravlja prostate, a jedna od njih je prehrana.

Nedavne studije otkrivaju da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, posebice DHA, može usporiti rast raka prostate, dok prehrana koja potiče upalu može povećati rizik od agresivnog raka prostate. Ostali čimbenici životnog stila, kao što su konzumiranje više povrća i čaja, smanjenje unosa masnoća, suzdržavanje od alkohola i duhana te održavanje zdrave težine, mogu smanjiti rizik od raka prostate.

Rak prostate prilično je čest kod muškaraca, a rizik se povećava kako starimo. Dobra je vijest da se može liječiti ako se na vrijeme otkrije. Zato obratite pozornost na zdravlje i razgovarajte s liječnikom ako primijetite nešto neobično, poput otežanog mokrenja, čestog mokrenja ili pronalaska krvi u urinu ili sjemenu.

Iako ne postoji čarobna hrana koja može zaštititi od raka prostate, neke namirnice koriste zdravlju prostate. Evo koje.

Bobičasto voće - neke studije pokazuju da antioksidansi i fitonutrijenti u bobičastom voću mogu imati zaštitni učinak protiv određenih vrsta raka, uključujući rak prostate. Iako su potrebna dodatna istraživanja za utvrđivanje konačne veze, uključivanje bobičastog voća u uravnoteženu prehranu može biti proaktivan korak u smanjenju rizika od raka. Bobičasto voće je također prepuno antioksidansa, uključujući vitamin C, vitamin A (u obliku beta-karotena) i razne fitonutrijente poput flavonoida i polifenola.

Povrće iz porodice krstašica - neki spojevi iz povrća iz porodice krstašica, odnosno iz brokule, prokulica, kupusa, kelja i cvjetače, mogu pomoći u regulaciji razine hormona, posebice androgena poput testosterona. Hormonska neravnoteža može pridonijeti problemima s prostatom, a ovo povrće može imati ulogu u regulaciji hormona. Osim toga, kronična upala poznati je faktor rizika za stanja prostate, uključujući rak praostate. Protuupalna svojstva navedenog povrća mogu pomoći u smanjenju upale u prostati.

Rajčice - rajčice su bogat izvor likopena, antioksidansa koji se povezuje sa smanjenim rizikom od raka prostate. Likopen pomaže neutralizirati štetne slobodne radikale i smanjiti oksidativni stres u tijelu. Likopen se također nalazi u lubenici, grejpu i papaji.

Sjemenke bundeve - sjemenke bundeve također mogu pomoći u održavanju zdrave prostate. One sadrže vlakna, proteine, magnezij, mangan, cink i zdrave masti. Njihov visok sadržaj cinka može biti koristan za zdravlje prostate.

Šipak - šipak promiče zdravlje prostate jer je prepun antioksidansa visoke koncentracije i ima potencijal zaštite od kroničnih bolesti povezanih s oksidativnim stresom. Iako je potrebno još istraživanja, prema Nacionalnom institutu za rak, uočeno je da šipak ograničava rast stanica raka prostate.

Zeleni čaj - zeleni čaj ima visok sadržaj antioksidansa koji se nazivaju katehini i drugih korisnih spojeva koji su pokazali potencijal u smanjenju rizika od raka prostate. Njegove zaštitne kvalitete pripisuju se njegovom potencijalu da utječe na brzinu rasta tumora, promiče prirodni proces stanične smrti u nezdravim stanicama, utječe na signale povezane s hormonima, regulira ciklus razvoja stanica i ublažava štetno ponašanje stanica raka

Sve u svemu, pazite na svoju prostatu...

16.11.2023. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh