« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
OD PRELJUBA DO ISKAPANJA LEŠEVA

Najbizarniji skandali papa

Papa Ivan Pavao II. posjetio je Hrvatsku tri puta, a u lipnju nam prvi put dolazi Benedikt XVI.

Suđenje papi Formosusu
Suđenje papi Formosusu (Wikipedia)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Vatikan

,

Crkva

,

skandali

,

pape

Stoga je ovo dobra prilika da se podsjetimo kako su i pape samo obični ljudi, sa svim svojim manama i vrlinama. Od ljubavnica, nelegitimne djece, pa do ludih zabava i kriminala, Vatikan zapravo ima šokantno prljavu prošlost. I dok je istina da nitko nije savršen, ovih šest papa nisu nimalo sveti. 

Papa Leo X. (1513.-1521.)

Ovaj papa ne samo da je dozovljavao, nego je i ohrabrivao vjernike da plaćaju za svoje grijehe - u doslovnom smislu. Korumpirani religijski vođa uredno je za svaki grijeh raspisao cijenu, te zahtjevao novac kako bi grješnicima dao oprost. Onima koji ne plate prijetio je da neće otići u raj, kao i protestantima, protiv čijeg pokreta se također borio.

Papa Julije II. (1503.-1513.)

Unatoč svetom zavjetu celibata, Julije je imao nekoliko ljubavnica, te najmanje jednu nepriznatu kćer (neki izvori govore kako je ima dvije kćeri koje su umrle tijekom djetinjstva). 1511. vatikanski koncil optužio ga je zbog svih nedjela prozvavši ga "sodomitom prepunim čireva." Iako je volio umjetnost i sakupljao antičke skulpture, očito nije vjerovao u poslovicu - dobra umjetnost treba vremena. Julije je prisilio Michelangela da završi Sistinsku kapelu prije predviđenog vremena.

Papa Aleksandar VI. (1492.-1503.)

Iako je trebao živjeti u celibatu, Aleksandar VI. imao je nekoliko ljubavnica, uključujući Giuliu Farnese, te je začeo brojnu nelegalnu djecu s dugotrajnom ljubavnicom Vanozzom dei Cattani. Njegove hedonističke metode bile su toliko sramne da je unatoč zločinu i nasilju koje je zavladalo Rimom, papa uživao u predstavama, banketima, zabavama pa i orgijama, sve plaćeno iz crkvenih fondova.

Papa Benedikt IX. (1032.-1048.)

Iako je moć i bogatstvo stekao u ranoj dobi, zbog svojih veza s Crkvom, Benedikt IX. zapravo je naslijedio titulu pape, s obzirom da je bio nećak Ivana XIX. i Benedikta VIII. Imao je samo 20 godina, no brzo je razvio reputaciju "okrutne i nemoralne" osobe. U svojoj trećoj knjizi dijaloga, papa Viktor III. pisao je o Benediktovim "silovanjima, ubojstvima i ostalim nedjelima." Sveti Petar Daminan imao je slične riječi "hvale", opisujući ga kao "demona iz pakla, maskiranog u svećenika." U svojem posljednjem činu korupcije Benedikt IX. odlučio se oženiti, stoga je prodao titulu svojem kumu za 680 kg zlata.

Papa Ivan XII. (955.-964.)

Titulu je dobio u 18. godini, a brzo je proglašen lijenim i djetinjastim. "Patrologia Latina", kolekcija zapisa crkvenih vođa, iznosi optužbe protiv Ivana XII., uključujući prizivanje demona, ubojstva i mučenje ljudi, palež i kockanje. Crkveni vođe također su tvrdili kako je papinsku rezidenciju pretvorio u javnu kuću, te je počinio preljub s brojnim ženama, uključujući dvije udovice, vlastitu nećakinju, te dugogodišnju djevojku svojeg oca. Njegova vladavina završila je u njegovim kasnim 20-tima, kada je umro od srčanog udara dok je bio u krevetu s udanom ženom, navodi "Povijest Crkve u srednjem vijeku."

Papa Stjepan VI. (896.-897.)

Vjerojatno najčudniji s liste navedenih papa, Stjepan VI. želio se osvetiti svojem prethodniku, papi Formosusu, za kojeg je smatrao kako ga je prevario, unatoč tome što je ovaj već bio mrtav. Stjepan je naredio da se iskopa 9 mjeseci star leš Formosusa, obuče u papinsku odjeću, te postavi na tron kako bi mu se sudilo zbog zločina. Optuženi je naravno izgubio suđenje, a Stjepan mu je zatim odrezao tri prsta kojima je davao blagoslov, te naredio da se njegovo tijelo pokopa na groblju za griješnike. Ubrzo nakon toga, potres je pogodio Rim, te oštetio papinsku rezidenciju. Leš je još jednom iskopan te bačen u rijeku Tiber, no nekoliko samilosnih ljudi "upecalo" je leš, i konačno Formosusa prikladno pokopalo, navodi "Povijest Crkve u srednjem vijeku."


02.02.2011. 09:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    la
    02.02.2011. 09:30
    a to da su pape u srednjem vijeku ubijali svoje prethodnike kako bi što prije došli na vlast? imali cijelu javnu kuću u svojoj rezidenciji? Papinstvo je uvijek bilo vezano isklučivo uz politiku i što si bio gorih moralnih osobina to si prijepostajao papa... danas si to ne mogu dopustiti vjerovatno zbog javnih medija koji prate sve štose zbiva....
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh