« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NEVJEROJATAN PAS

Pas njuhom otkriva rak debelog crijeva jednako uspješno kao i kolonoskopija

U ranijim istraživanjima utvrđeno je da psi mogu nanjušiti rak mjehura, pluća, jajnika i dojke. Međutim, njihova obuka vrlo je spora i skupa

Labrador
Labrador (Deviantart - ilustracija)

Ženka labradora koju su obučili znanstvenici sa sveučilišta u japanskoj Fukuoki uspjela je njuhom dijagnosticirati rak debelog crijeva u jednakom postotku kao što se to uspjeva kolonoskopijom, prenosi Hina. Labradorica je u razdoblju od nekoliko mjeseci njušila uzorke stolice i dah tristotinjak dobrovoljaca, od kojih je jedan dio već imao dijagnosticiran rak debelog crijeva u raznim fazama. Uspješnost joj je bila fantastična.

Uspjela je detektirati rak debelog crijeva u ranoj fazi u 33 od 36 slučajeva samo njušeći dah pacijenata (90 posto uspješnosti). Bila je još točnija kada je njušila uzorke stolice i u njima prepoznala rak u ranoj fazi u 37 od 38 slučajeva (98 posto). Otprilike sličan postotak ostvaruje se kolonoskopijom. Japanski znanstvenici su labradorici nastojali maksimalno otežati posao pa su među uzorke stolice stavljali i one ljudi koji pate od raznih bolesti probavnog sustava, poput čireva, upale slijepog crijeva, divertikula i upalne bolesti crijeva.

U ranijim istraživanjima utvrđeno je da psi mogu nanjušiti rak mjehura, pluća, jajnika i dojke. Međutim, njihova obuka vrlo je spora i skupa, ali se znanstvenici nadaju da će pomoću njih uspjeti razviti senzor koji bi mogao detektirati posebne sastojke u stolici ili u zraku, koji su povezani s rakom. Ova se sjajna labradorica ranije koristila za spašavanje u vodi, a za otkrivanje raka počela se obučavati 2005. godine. Svaki put kad točno nanjuši uzorak koji sadrži rak za nagradu dobije vrijeme za igru sa svojom najdražim teniskom lopticom.

01.02.2011. 17:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh